Sinan-pašina džamija – 2. juli 2014. godine

2042
Miz Mostar Aktivnosti

Sinan-pašina ili Atik–Stara džamija sagrađena je 1473. godine, prije 540 godina, nadomak Starog mosta, u mahali koja se nekada zvala Sinan-pašinom, na Mejdanu.

Sinan-pašina džamija predstavlja vrijedno kulturno-historijsko blago i svjedoči prisustvu islama i muslimana u ovome gradu. S obzirom na njenu starost može se smatrati i rodnim listom grada Mostara, jer je jedan od najstarijih sagrađenih objekata za vrijeme uprave Osmanske carevine našim prostorima.

Ona je kroz svoju burnu historiju, prema podacima koje nalazimo ponajprije u djelima neumornog istraživača na polju naše baštine, rahmetli profesora Hivzije Hasandedića, doživjela više adaptacija, posljednju temeljitu, 1906. godine, da bi nemilosrdno bila srušena krajem decembra 1949. godine.

Radi se o jako zahtjevnom objektu sa stajališta graditeljske struke i potrebnih sredstava za njenu obnovu, jer je i najprostranija mostarska džamija, čije su dimenzije impresivne; 13,5 x 18,5m (džamija sa hajatom).

Ukupna cijena radova prema predmjeru je preko 450.000 KM, a Medžlis Islamske zajednice Mostar je do sada obezbjedio dio potrebnih sredstava.

Medžlis Mostar ovim putem još jednom izražava zahvalnost svima koji su do sada pomogli i pomažu izgradnju naše najstarije džamije.