Muftija Abdibegović u trodnevnoj posjeti Muftijstvu mostarskom

804
Miz Mostar Aktivnosti

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića bivši travnički muftija Nusret ef. Abdibegović boravi u trodnevnoj posjeti Mostarskom muftijstvu. Jučer je muftija Abdibegović posjetio Prozor. Jablanicu i Mostar, a danas i mežlise na području istočne Hercegovine. Muftija Abdibegović je u Čaršijskoj džamiji u Prozoru predvodio ikindiju namaz nakon čega je održao i prigodno predavanje. Govorio je o vrijednosti mjeseca Ramazana te vrijednosti i značaju povratničkih džemata i medžlisa.

U Prozoru se sastao sa predsjednikom Medžlisa IZ Prozor Ahmom Kmetašom, glavnim imamom Safet ef. Pozderom, i članom IO Almirom Muminovićem. Abdibegović je kazao kako Rijaset IZ ima poseban senzibilitet spram povratničkih medžlisa kojima će pružati punu podršku u radu i uvijek biti na raspolaganju. Predstavnici Medžlisa Prozor upoznali su muftiju Abdibegovića sa situacijom na području Medžlisa te ukazali na prioritete o kojima bi se u budućnosti trebalo povesti više pažnje.

U Mostaru je prisustvovao zajedničkom iftaru koji je organiziran kao znak pažnje prema jetimima a nakon toga teravih namaza posjetio je džemat Zalik gdje se teravih namaz klanja na musali. Upoznajući muftiju Abdibegovića o džematu Zalik mostarski muftija Salem ef. Dedović je naglasio kako se radi o jednom od najreprezentativnijih džemata u Hercegovini gdje se osjeti uzlazni kontinuitet angažmana mlađih generacija.“Samo s takvim odnosom i zajedništvom koje manifestiramo u našoj vjeri možemo ići naprijed, bez bilo kakvog straha da nam neko može dovesti u pitanje naš životni prostor i naš identitet”, kazao je muftija Dedović.

Muftija Abdibegović u svom vazu o blagodatima mjeseca ramazana i vrijednostima koje ovaj mjesec donosi sa sobom podsjetio je da je u ovom mjesecu počelo objavljivanje svih Božijih objava i Tevrata, i Zebura i Indžila i Kur’ana, svih suhufa. „Stoga je mjesec ramazan i ogledalo naših duša u njemu se pokažu duše koje su bogobojazne i one koje to nisu. Ramazan je vjerničko proljeće jer iznova obnavljamo svoje zavjete, iznova pojačavamo i zalijevamo našu ljubav prema našem Gospodaru“, rekao je Abdibegović. Posebno se osvrnuo na pravilno razumijevanje života na ovom svijetu te pozvao vjernike da uvijek imaju na umu da je život pun kušnji i tegoba.

Usporedio je to sa rijekom Neretvom i njenim obalama. „Mostar je poznat po Starom mostu i po rijeci Neretvi. Zaboravlja se voda koja teče Neretvom, zaboravlja se nešto što Neretvu ograđuje, a to su obale. Ne u političkom smislu već u metaforičnom. Allah da je različite znakove i simbole. Znakovi mogu biti u prirodi u kosmosu. Neretva simbolizira protok vode i protok života. Kako god voda u Neretvi teče tako i naš život curi. Kako god Neretva ima dvije obale imamo i mi svoje dvije obale. One su naše rođenje i naša smrt. Između njih je naš život. Tu su talasi i tu su izazovi. Da bi život bio što ugodniji trebamo naučiti kako se nositi sa tim izazovima i poteškoćama, a to ćemo najbolje uraditi ako budemo učili i pridržavali se Božije upute i našeg dini-islama, dosljedno i istrajno, poručio je muftija Abdibegović.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)