Sa još jednom hafiskom dovom u još jedan ramazan

811
Miz Mostar Aktivnosti

U prepunoj Karađoz-begovoj džamiji, danas je proučena hafiska dova još jednom hafizu Centra za učenje Kur’ana, odnosno mladoj hafizi Indiri Mujkanović-Tulek.

Hafisku dovu proučio je dr. Safvet Halilović, profesor mlade hafize na Islamskom pedaškom fakultetu u Zenici, gdje je počela sa učenjem Kur’ana napamet.

“Boljeg i radosnijeg načina da uđemo u mjesec ramazan u kojem je počela objava Kur’ana nije bilo”, rekao je Ilham ef. Puce v.d. glavnog imama Medžlisa IZ Mostar, upućujući selame brojnim zvanicama.

Ef. Puce je podsjetio kako je Mostar bio grad alima i hafiza te da mu se taj epitet iz dana u dan sve više vraća.

Posebnu radost sa okupljenim vjernicima podijelio je hafiz Aid ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, koja je jedan od suosnivača Centra za učenje Kur’ana u Mostaru. Naime, on se na ovoj svečanosti obratio i kao član porodice nove hafize.

“Karađoz-begova medresa će dati svoj maksimalni doprinos kako bi mladi ljudi krenuli putem izučavanja Kur’ana”, rekao je hafiz Tulek. U osvrtu na besprijekorno odan odnos Mostaraca prema Kur’anu kroz cijelu historiju, on je rekao kako je bilo vremena kada je na sabah namazu u Karađoz-begovoj džamiji zajedno klanjalo po 50 hafiza.

U ime reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića skupu se obratio hafiz Abdulkadir Kadrić, profesor Medrese “Osman ef. Redžović” u Visokom.

Tumačeći vrijednosti učenja Kur’ana, on je protumačio islamsko učenje da su hafizi odabranici i na ovom i na budućem svijetu. Na ovome svijetu zato što se žrtvuju na putu sticanja znanja i strpljenja, a na budućem jer će imati posebne počasti kod svoga Gospodara.

“Svi oni koji postignu titulu hafiza postigli su najbolje priznanje i ovoga i budućeg svijeta”, rekao je hafiz Kadrić.

Hafiza Indira Mujkanović-Tulek rođena je 23. februara 1984. god. u Zenici gdje je završila osnovnu i srednju tehničku školu, a potom i Islamski pedagoški fakultet. Hifz je počela učiti 2011. god. pred hafizom Halil ef. Mehtićem. Prije udaje, 2013. godine, i dolaska u Mostar, naučila je svih 114 kur’anskih sura. U Mostaru je, kako to predviđaju pravila za buduće hafize, još jednom provjerila svoje znanje pred kura hafizom Arminom Abazom, a nakon toga i pred komisijom Rijaseta IZ BiH od 02. do 16. juna ove godine.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)