Mjesec rebiu-l-evvel – radost naših vremena

763
Miz Mostar Aktivnosti

Centralna manifestacija obilježavanja 12. rebiu-l-evela na području Medžlisa IZ Mostar upriličena je sinoć u džamiji „Bosanski mudžahidi“ u Sjevernom logoru. Mevlud su proučili mostarski imami, a program ukrasile članice hora „El-Kamer“.

O važnosti i značaju obilježavanja cijelog mjeseca rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen i u kojem je umro posljednji Božiji Poslanik, Muhamed s.a.w.s. govorio je džematski imam Šefik ef. Čevčić. „ U ovo vrijeme svakojakih kušnji, kada nam pristižu uglavnom neželjene vijesti, mnogi su ljudi željni onih radosnih. Uzvišeni Allah je Muhameda a.s. poslao kao radosnu vijest svima nama, cijelom čovječanstvu i mi muslimani, u njegovom životu, u njegovim izrekama, možemo naći sreću, možemo naći radost i veselje našim dušama, kao što je to bilo prije 14 stoljeća i kao što će biti do Sudnjega dana“, rekao je ef. Čevčić. On je pozvao vjernike da se svakodnevno, donoseći salavate, sjećaju Muhameda a.s. a pogotovo u trenucima dilema i tegoba.

Kroz historijska kazivanja o Poslaniku ef. Čavčić je tumačio mogućnosti beskrajne ljubavi, poštovanja i dostojanstva. „U tim kazivanjima ćemo naći uvijek nešto novo, radosno i zato bismo u ovom mjesecu u svojim međusobnim razgovorima, bilo prijateljskim, bilo porodičnim trebali govoriti o Poslaniku, jer Poslanik je imao mnogo veća iskušenja već bilo ko od nas“, poručio je ef. Čavić.

Na kraju programa mr. Nusret Omerika u svojstvu predsjednika žirija proglasio je rezultate konkursa literarnih radova o temi „Poslaniče Božiji, želim da ti kažem“, kojeg su za mostarske srednjoškolce i studente raspisali Medžlis IZ Mostar, Pedagoški zavod Mostar i Fondacija „Daru-l-ilm“. “Na konkurs je prispjelo više od 20 radova i svi su oni kvalitetni. Žiri u sastavu: Šefik ef. Čavčić u ime Fondacije „Daru-l-ilm”, Džafer ef. Alić, pomoćnik glavnog imama i ja imali smo izuzetno težak zadatak da odaberemo najbolji. U prvom čitanju odabrali smo sedam njih, a nakon toga donijeli odluku da treće mjesto podijele Dženeta Kodro iz mostarske gimnazije i Zekija Krvavac iz mostarske medrese. Drugo mjesto pripalo je radu Elme Brkić iz gimnazije. Prvu nagrada i 200 KM osvojio je rad Samire Sultanić sa Fakulteta Humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“, saopćio je Omerika.