Prijem delegacije iz Norveške

643
Miz Mostar Aktivnosti

U petak, 4. oktobra 2013. godine, u posjeti Mostaru boravila je delegacija norveške „Kršćanske interkulturalne Asocijacije“ na čelu sa gospodinom Zvonimirom Vojtulekom.

Asocijacija se bavi pitanjima integracije stranaca u norveško društvo i vrlo usko sarađuje sa norveškom vladom u stvarima od religijskog, kulturnog i nacionalnog interesa manjina koje žive u norveškom društvu.

Delegaciju je primio glavni imam Salem – ef. Dedović, i u jedno i po satnom razgovoru s njima upoznao ih sa organizacijom Islamske zajednice, vjerskim životom i međureligijskom saradnjom u Mostaru.

Delegacija je poseban interes iskazala za ratnim periodom Mostara, pa im je prikazana arhivska foto – dokumentacija Islamske Zajednice koja dokumentirano svjedoči o stepenu razaranja svih džamija, mekteba i vakufskih objekata. Takođe, s puno pažnje i interesovanja delegaciju je interesirao aktuelni trenutak, stanje međureligijskih odnosa i stepen međuvjerske razmjene i saradnje.

Delegacija je izrazila zadovoljstvo s otvorenim i tolerantnim duhom i pristupom koji naučava i promiče Islamska Zajednica u svome djelovanju, upućujući čestitke na njenom pozitivnom primjeru izgradnje povjerenja i mira među ljudima.