Potpisan ugovor o korištenju zgrade Ćejvan Ćehajinog mekteba za aktivnosti Instituta Yunus Emre

691
Miz Mostar Aktivnost

Ambasador Republike Turske Džihad Erginaj (Cihad Erginay) i mostarski muftija Salem ef. Dedović danas su potpisali ugovor o adaptaciji i korištenju zgrade Ćejvan Ćehajinog mekteba koji se nalazi neposredno uz Stari most u Mostaru. Objekat će se koristiti za aktivnosti Yunus Emre Enstitüsü u ovom gradu. Ugovor o korištenju supotpisali su još direktor ovog turskog kulturnog centra Yunus Dilber, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid Tulek.

„Potpisivanje ovog ugovora jako puno znači za naše odnose sa Mostarom koji su i dosada bili srdačni i korjeniti. U Mostaru imamo Genralni konzulat, filijalu Ziraat banke, a ovim ugovorom dodajemo i širi spektar kulturnih i obrazovnih aktivnosti“, kazao je ambasador Erginaj.

Podsjetio je da Satri most nije jedini koji spaja ljude već da se dobra saradnja može ostvariti i na polju kulture. Ambasador Erginaj kazao je da će Institut Yunus Emre nakon adaptacije zgrade početi sa brojnim aktivnostima. „U toj zgradi turski kulturni centar imat će kurseve jezika za građanstvo i druge bogate kulturne aktinosti. Vjerujemo da će svojim aktivnostima obogatiti kulturnu scenu u Mostaru“ rekao je Erginaj.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović nije krio zadovoljstvo da je ovim ugovorom nastavljena dobra saradnja Mostara sa Republikom Turskom. „Svjesni smo da će se u tom centru moći realizirati različiti obrazovno kulturnu susreti umjetnika. Sretni smo da će se kompleks Ćejvan Ćehajinog vakufa obnoviti i jako smo sretni što će Glavna ulica u Mostaru ponovo oživjeti. Nadamo se da će u skorije vrijeme i ostali porušeni objekti u gradu, koji su već dvadeset godina žive rane na našim srcima, u skorije vrijeme biti obnovljeni“, istakao je muftija Dedović. Poručio je da i u tom segmetnu očekuju nastavak saradnje sa Republikom Turskom.

Realizaciju projekata, shodno nadležnostima Islamske zajednice, nadgledat će predstavnici Medžlisa u Mostaru. „Smatramo veoma bitnim potpisivanje ovog ugovora zato što će sredstva od kirije biti usmjerena na obrazovno-kulturne sadržaje Medžlisa IZ Mostar, posebno za potrebe učenika Karađoz-begove medrese“, istakao je predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac. Direktor Instituta Yunus Emre Yunus Dilber naglasio je da će zahvaljujući razumijevanju i podršci Islamske zajednice ovaj institut biti u prilici stanovnicima Mostara moći ponuditi bolje i sadržajnije kulturne sadržaje.

Potpisivanju ugovora u Uredu mostarskog muftije prisustvovali su još generalni konzul Republike Turske u Mostaru Tolga Bermek, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske Hasan Atli, ataše za trgovinu pri turskoj ambasadi u našoj zemji Sedat Yildiz i direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman.