Miz Mostar Džemati Historijat

U džematu Dračevice je u nedjelju 06. Muharrema 1438 h.g., odnosno 07.10.2016. godine, nakon akšam namaza, upriličen mevludski programu povodu Nove 1438.hidžretske godine i Jevmu ašure. Program je popraćen učenjem Kur’ana, mevluda, ilahija i recitacija o hidžri koje su proučili omladina džemata, zajedno sa imamima susjednih džemata.

Miz Mostar Džemati Historijat

Na početku mevludskog programa imam džemata poselamio je prisutne džematlije, čestitao Novu 1438. hidžretsku godinu, koja je nedavno nastupila s uputivši pri tom dove Allahu dž.š. za zdravlje, berićet i svaku sreću. Pozvao je okupljene da u svakodnevnim dovama mole za Božiji oprost i radost življenja, „Budimo radini i sa težnjom za uspjehom i napredovanjem, neka nam Bog daruje strpljenje u nedaćama“, rekao je ef. Fale.

Miz Mostar Džemati Historijat

Prigodan Vazi-nasihat održao je prof. Hišam ef. Hafizović i tom prilikom istakao značaj i važnost Hidžre Poslanika a.s. iz Meke u Medinu, te ukazao na važne pouke i poruke koje Hidžra nosi za Bošnjake. Zatim je prisutne podsjetio na dan jevmul-ašure, kojka je prilika za činjenje dobrih djela i čišćenje od grijeha. “Nemojmo propustiti tu priliku da postom. Postom, kao jednim od najiskrenijih ibadeta, u ovim danima oživimo pritvrđeni sunnet našeg Vjerovjesnika, s.a.v.s., da zaradimo hajr, da steknemo ljubav Allaha, dž.š., da Mu se i na ovaj način približimo i da Mu iskažemo pokornost“, istako je ef. Hafizović. Program je završen učenjem dove i klanjanjem jacije–namaza, nakon iste najmlađima su podijeljeni slatkiši .