Miz Mostar Aktivnosti

Odluku u organiziranju sergije za narod Sirije koja ćče biti provedena u svim džematima u BiH i bošnjačkoj dijaspori donio je a Reisu-l-Uleme na osnovu ranije usvojenog zaključka Rijaseta IZ-e u BiH. „Ovo je prilika da svi vjernici izraze bratsku, vjerničku solidarnost i ljudsko saosjećanje sa onima koji prolaze golgote i patnje koje donose ljudsko bezumlje i zlo rata“, ističe se u obrazloženju ove odluke.

Islamska Zajednica BiH je do sada pokazala poseban senzibilitet i sluh kada je u pitanju prikupljanje pomoći za napaćeni narod i nedužne u Siriji. Protestni skup i poruku metropolama svijeta je u Sarajevu nedavno organizovala IZ i na tom skupu su učešće uzeli i učenici naših odgojno obrazovnih institucija i aktivisti iz naših džemata.

Rijaset tj. Islamska Zajednica je do sada obezbijedila sredstva i sagradila smještaj na jugu Turske za 5.000 sirijskih izbjeglica sto je više od 500.000KM te je dostavljena medicinska pomoc u iznosu od 185.000KM.

„Kroz organizovanje sergija mi se solidarišemo sa patnjama naroda, običnog svijeta, pokušavamo pomoći potrebnima i obespravljenima, pokazati da smo motivisani u činjenju dobra jer otklanjanjem poteškoća i nedaća od onih koji su ugnjeteni. Nadamo se da će i naše kušnje biti otklonjene i kroz ljubav i milost prema insanu-Allahovom stvorenju i sami se milosti Božijoj približiti​“, u povodu segije kaže glavni imam Medžlis aIZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić.

Poslanik s.a.w.s nas je naučio DA JE NAŠE ONO ŠTO DAMO.

U Siriji strada ČOVJEK-Božije stvorenje​, strada čovječanstvo svakim ubistvom nedužne osobe! A kojeg li apsurda da se pritom pozivaju na sveti rat u ime Boga, brat ubija brata-to je strašno da strašnije ne može biti. Mi nismo kadri rješavati bratoubilačke i veliko svjetske interese na tom području niti nas u bilo kom smislu smiju impresionirati i zahvatiti plamenovi sektaštva i podjela-oni nas moraju zabrinuti i pokrenuti da djelujemo u pravcu smirivanja, suzbijanja i zaustavljanja tog zla. Moramo sačuvati mudrost i pribranost-vjera mora biti nit koja nas povezuje a ne dijeli i uništava.

Medžlis Islamske zajednice Mostar će putem Info-servisa za mlade na nekoliko lokacija tržnih centara i većih marketa postaviti kutije za prikupljanje pomoći.

Pozvamo vlasnike preduzeća i firmi i sve ostale koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj humanoj akciji.