Miz Mostar Džemati Historijat

Deseti dan mjeseca muharrema obilježava se kao Dan ašure. Ovim povodom je u utorak 11.10.2016. godine odnosno 10. muharrema 1438. h. g. u džamiji Dračevice poslije jacije namaza održano predavanje za žene na temu: Svetost mjeseca muharrema. Gost predavač bila jeprofesorica Ramiza Bandić Kafadar.

Miz Mostar Džemati Historijat

U svom obraćanju podsjetila je prisutne na značaj 10. muharrema kojeg je Poslanik a.s. tokom boravka u Mekki provodio u ibadetu i postu, a praksu nastavio u Medini rekavši da nema boljeg posta poslije posta ramazana od posta 10. muharrema. Profesorica je također podsjetila da je ovaj datum u životubrojnih poslanika imao veliki značaj i da je Allah dž.š. na taj datum usmjerio njihove živote u novom, za njih i zajednicu, boljem smjeru.

Miz Mostar Džemati Historijat

Upravo 10. muharrem, naglasila je, trebalo bi shvatiti baš tako, da poslije njega naši životi krenu u novom i boljem smjeru. Povezala je to i sahidžrom koju treba shvatiti u vremenu kome živimo, kao duhovno napuštanje i odustajanje od grijeha i svega onoga što čovjekaudaljava od Allahove blizine i zadovoljstva. Predavanje je završilo dovom zahvale Allahu dž.š., a nakon toga se pristupilo druženju uz sok i ukusne kolače koje su pripremile vrijedne žene ovog džemata.