Miz Mostar Aktivnosti

U prisustvu nekoliko stotina vjernika jučer je u džematu Gornja Drežnica proučen tradicionalni godišnji mevlud i šerif. Mevlud su proučili mostarski imami a prisutnima su se obratili mjesni imam Džafer ef. Beglerović i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić. U programu je nastupio i džematski hor. Tradicija godišnjeg mevluda, stara više od stotinu godina, neprekinuti je kontinuitet sjećanja na izgradnju džamije u ovom mjestu. Izražavajući dobrodošlicu brojnim zvaničnicima, među kojim su bili načelnik općine Jablanica Salem Dedić i potpredsjednik Sabora IZ-e Ramiz Jelovac, Džafer ef. Beglerović istakao je kako džemat uz čast osjeća i obavezu očuvanja ove divne tradicije. „Danas se sjećamo i izgradnje ove džamije.

Miz Mostar Aktivnosti

Otvorena je prije 113 godina da i ovdje muslimani imaju mogućnost okupljanja, obavljanja namaza, međusobnog druženja i razmjenjivanja mišljenja“, podsjetio je ef. Beglerović pozivajući prisutne da ni po koju cijenu ne napuštaju ovu divnu tradiciju. „Ne smijemo se odreći ovih naših običaja, već ih moramo čuvati i njegovati, jer mevludi, kakve ovdje imamo su dobrim dijelom očuvali i islam i propise i običaje na ovim našim prostorima“, dodao je. Ef. Beglerovć je iskoristio priliku da još jednom istakne ulogu i značaj šehida A RBiH koji su položili svoje živote braneći pravo na život, rodnu grudu, vjeru i domovinu. „Uvijek stavljamo akcenata da branimo sebe i pravo na opstanak. Nadam se da ćemo sva iskušenja prebroditi i uspjeti biti svoji na svome“, poručio je Beglerović.

Miz Mostar Aktivnosti

Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić aktuelizirao je važnost očuvanja islamskog moralnog kodeksa, islamskog vjerovanja i dobročinstva. „Ovo su prilike da jačamo naše nade, da izgrađujemo naše međusobne odnose, da se podsjećamo na emanet koji smo naslijedili od naših dobrih predaka. Ovi nišani oko džamije nam kazuju da smo mi ovdje dugo i da planiramo, uz Božiju pomoć, ostati ovdje dugo. Naši preci su sve svoje vrijednosti izgrađivali na temeljima Kur’ana, zato i mi svaki put kad čujemo učenje Kur’ana trebamo poslušajmo Allahove riječ.

Miz Mostar Aktivnosti

Slušanje Kur’ana je ibadet i, ako Bogda, išaret i dokaz da će nam Allah spustiti milost, jer to je Božiji govor, nije naš ljudski“, kazao je ef. Cikotić. On je prokomentirao i važnost Jevimi- ašure u kojem se postačima brišu grijesi počinjeni tokom godine. Prema islamskoj tradiciji taj dan se smatra i danom kada se Nuh a.s. ukrcao na lađu i spasio sebe i vjernike od potopa. „Naša lađa spasa neka bude naša porodica i naša kuća“, poručio je ef. Cikotić, pojasnivši kako zdrava porodica utječe i na širenje pozitivne energije na širu društvenu sredinu. „Naša najveća sigurnost, garancija su ljubav prema Allahu, ljubav prema Poslaniku i naš namaz. To što ispravno odgajamo našu djecu je naša najveća sigurnost na našem putu kojim idemo. Tome se posvetimo i neka nam to bude prioritet, radi Allaha Uzvišenog, radi našeg Poslanika i radi generacija koje dolaze.“, rekao je ef. Cikotić.

Miz Mostar Aktivnosti

Kao jedan od primjera takvog odnosa i djelovanja ef. Cikotić je naveo izgradnju imamskog stana uz džamiju u Gornjoj Drežnici. Naime, nakon što su se stekli uvjeti za penzionisanje Džafer ef. Beglerovića, dugogodišnjeg imama u ovom džematu, ukazala se i potreba izgradnje imamskog stana. Za samo pola godine džematlije su izgradile dvosprtanu kuću, i uradili sve vanjske radove. Preostalo je unutrašnje uređenje kako bi sve bilo dovršeno. „Ovaj objekat i ovaj prelijepi ambijent u kojem danas uživamo pokazuje da se zajednički radom može uraditi puno toga. Stoga vodimo računa da naši nijeti uvijek budu iskrenu, puni ljubavi, požrtvovanja, želje za napretkom. Vodimo računa da našim najmlađim, na njima razumljiv način, približimo vrijednosti naše uzvišene vjere-dini islama“, poručio je ef. Cikotić.