Blagajski mevlud okupio preko 30 000 vjernika

578
Miz Mostar Aktivnost

Derviši i šejhovi predvođeni šejh Sirijom Hadžimejlićem u subotu 14. maja prije podne namaza su ispred Blagajske tekije na vrelu Bune proučili tradicionlani mevlud i zikr. Mevludu i zikru prema općim procjenama prisustvovalo je oko 30 hiljada vjernika iz svih krajeva naše zemlje i inostranstva. Snažnim i emotivnim govorima okupljenim vjernicima obratili su se mostarski mufija Seid ef. Smajkić i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. Tradicija Zikra izražena metaforičnim jezikom označava proljetnu duhovnu kišu nakon koje buja zeleno dženetsko rastinje, koje ugodno popunjava ljudsku dušu i plijeni punu pažnju posmatrača. Mevlud bi u tom metaforičnom značenju popunjavao smisao sreće i potpunog veselja, kad ljudske duše zapjenušale od sreće teže prisajedinjenju sa svojim uzorom, a uzornost cijelog čovječanstva, makar u islamskom razumijevanju, se poput rijeka u mora ulijeva u ličnost Muhameda a.s.

Komentirajući tradiciju mevluda i zikra i njihovo značenje u kontekstu islamskog učenja mostarski muftija Smajkić je kazao da vjernicima treba mevlud i zikr kao što treba kiša proljetnom rastinju. „ Treba nam mevlud i dova, treba nam zajednički skup da oživimo naše unutarnje osjećaje koji povremeno doživaljavaju zamor. Takva je priroda čovjeka. Mevlud i zikr nas motivišu na aktivnosti i korisno djelovanje, pogotovo u ovome teškom životu koji je pun osporavanja našeg dostojanstva, države BiH, negiranja genocida, osporavanja nas muslimana kao ravnopravnog naroda i građana itd… Međutim, mi smo dokazali svoju ljubav, svoju spremnost i patriotizam za našu vjeru i našu zemlju.“, kazao je mostarski muftija Smajkić. Konstatirajuć kako je blagajski mevlud u velikom broju okupio vjernike iz svih krajeva naše zemlje muftija je kazao da se to desilo zbog i kroz ljubav(i) prema Allahu i Poslaniku te izrazio nadu da će ta ljubav rezultitrati i međusobnom ljubavi vjernika jednih prema drugima.

„Ovaj skup nas uči da mi u dobrim stvarima možemo biti zajedno, da možemo udružiti snage u odbrani zajedničkih vrijednosti, da se na ovakvim manifestacijama možemo napajati nad dubinama Božjih riječi i porukama Božjeg Poslanika.“, protumačio je muftija Smajkić.

Reisul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić u svom govoru je nakon isticanja Veličine Svevišnjeg stvoritelja i potrebe očuvanja univerzalnih vrijednosti islama koje su određivale živote naših predaka i ove generacije Bošnjaka iskazao posebnu zabrinutost nad budućnosti generacija koje dolaze. U tom smislu reisu-l-ulema dr. Cerić je prokomentirao posjetu ministrrice vanjskih poslova Evropske unije Ketrin Ešton Banjaluci (13. Maja 2011) i pitanje vjeronauke u školama. Čvrsti stavovi i jake činjenice koje je iznio reisu-l-ulema Cerić pobudili su veliku pažnju cjelokupne domaće javnosti. O ovim stavovima i činjenicama više možete pročitati na web portalu www.rijaset.ba