Održan radni sastanak i seminar za mostarske imame

465
Miz Mostar Aktivnosti

U četvrtak, 10.04.2014. godine u Multimedijalnoj sali Studentskog hotela Mostar održan je radni sastanak i seminar za imame. Radni sastanak je počeo odlomcima iz časnog Kur’ana koje je proučio Idriz ef. Agović. U nastavku je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović upoznao imame sa predstojećim aktivnostima u naredna dva mjeseca.

Govora je bilo o mektebskom takmičenju, o Danima mevluda i zikra te danima sjećanja na šehide Vranice. Izložen je također i predramazanski plan aktivnosti vezan za završetak mektebske nastave, Mektebsku akademiju i olimpijadu te plan za naredni serijal Kampa za mujezine.

U drugom dijelu sastanka uz jako dobro priloženu prezentaciju, mr. Dino Maksumić se osvrnuo na život i rad jednog mostarskog velikana, Mustafe Ejubovića-Šejh Juje.

Uz prezentiranje samih crtica iz njegovog života i naučnog rada, iznesen je i čitav opus istraživanja o ovom mostarskom učenjaku. Sama prezentacija će uskoro biti predstavljena javnosti sa nekim novim činjenicama koje su do sada bile nepoznanica.

Inače, osvrt na jedan dio naučnog rada Mustafe Ejubovića je bio i tema magistarskog rada Dine ef. Maksumića koji je uspješno odbranjen na katedri za Islamsko pravo fakulteta Daru-l-ulum pri kairskom univerzitetu. Sa završetkom prezentacije, završen je i službeni dio sastanka.