Nizom programa, kulturnog i vjerskog karaktera jučer je na području Bijelog polja obilježen Dan šehida ovoga kraja. Ovaj datum, 24. avgust porodice šehida, Jedinstvena organizacija boraca (JOB), Organizacija ratnih vojnih invalida, Unija veterana oslobodilačkog rata i džemati Bijelog polja kao datum sjećanja na sve šehide poginule tokom agresije odabrali su zbog činjenice da je na taj dan 1993.g. od neprijateljske granate poginulo deset boraca A R BiH a više njih je ranjeno.
Programi su počeli u srijedu veče poklanjanjem hatma dove u džamiji u Podgoranima. U znak dužnog poštovanja i čuvanja sjećanja na šehide organiziran je „Marš sjećanja“ cijelom bijelopoljskom kotlinom, na relaciji selo Podgorani, Humi, Lišani, Potoci, Livač. Učesnici marša, uglavnom mlađa populacija, su u svim navedenim mjestima posjetili spomen obilježja i proučili fatihe pred duše poginulih i ubijenih mještana, a u večernjim satima su vratili u Memorijalni centar u Potocima, gdje je, nakon zajedničkog klanjanja akšam namaza, upriličen i prigodan program.
O značaju i potrebi obilježavanja ovog datuma govorili su u ime organizatora Alija Šunje i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. „Posebno mi je drago da naši mlađi pokazuju veliko interesovanje o događajima koji su se ovdje desili. Naša najveća zadaća, naš dug prema ljudima koji su dali svoje živote za slobodu je obrazovati te nove generacije, osposobiti ih za privredne djelatnosti kako bi mogli dalje unaprjeđivati i podizati našu zajednicu na veće civilizacijske standarde“, kazao je Šunje.
Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović prokomentirao je aktuelne procese koji nastoje otuđiti čovjeka od njegove primordijalne moralnosti istaknuvši kako je previše „vriske“ u svakodnevnoj medijskoj pomami u kojoj se gubi osjećaj slušanja i objektivnog analiziranja vremena u kojem živimo. „Život je ispunjen i onim što je lijepo, i onim što je kušnja i život se ne može posmatrati kroz krajnosti i isključivosti nekakve crno-bijele varijante koju uporno pokušavaju nametnuti. Mi našu pažnju, nažalost, usmjeravamo u pogrešnom pravcu. Moramo u sebi izgrađivati svijest kritičkog analiziranja. Naše društvo se bazira na živim ljudima, među kojima niko nije savršen ali svako od njih mora dati svoj doprinos da život bude potpuniji i sadržajniji“, kazao je muftija.
Osvrnuo se i na obilježavanje važnih godišnjica iz odbrambeno oslobodilačkog rata o kojima mlađe generacije nemaju priliku učiti u školama u koje je potrebno unijeti novu kvalitetnu, kreativne i patriotsku energiju kako bi svaki od njih opravdao svoje obilježavanje. „Ni jedan program ne smije biti sam sebi svrha. Smisao ovih programa je zbog onih koji dolaze i koji će doći, da nove generacije u njima nađu svoj kulturni, muzički izraz. Njihov senzibilitet je drugačiji od senzibiliteta starijih generacija. Moramo misliti na tu generaciju koja dolazi, samo na taj način ćemo opravdati ove i slične programe. Na taj način ćemo sačuvati cjelokupan naš vjerski i kulturni identitet“, kazao je muftija.
Na kraju svog obraćanja muftija je pozvao prisutne da budu strpljivi, istrajni u onome što čine jer ništa se ne dešava preko noći. „Veliki procesi se ne dešavaju preko noći, za njih treba vrijeme, organizacija, priprema, trebaju ljudi. Zato treba raditi na sebi, raditi na tome da se naš narod uzdiže, da sazrijeva politički, da duhovno bude jak, utemeljen u svom identitetu, da ga niša ne može poljuljati, da bude upućen na što nas poziva i Kur’an. Svako ima svoju zadaći i ona se mora ispuniti i onda se možemo ponadati u Božiju milost, i konačan uspjeh “, rekao je muftija.
B polje Dan šehida