Svečanom akademijom obilježena Nova 1437. hidžretska godina

753
Miz Mostar Aktivnost

Mostarski muftija Salem ef. Dedović sinoć je u Narodnom pozorištu Mostar muslimanima na području Muftijstva uputio novogodišnju čestitku na svečanoj akademiji upriličenoj u povodu Nove 1437. hidžretske godine.

Miz Mostar Aktivnost

„Prava je prilika da hidžretsku-novogodišnju čestitku uputimo iz Mostara iz središte Muftijstva, iz središte Hercegovine. Drago nam je da je Hidžra kao događaj ušla u kulturni život našeg grada i naše zajednice, jer Hidžra u sebi sadrži mnogo poruka koje nadilaze samo vjerski značaj. Ona ima veliki kulturološki, civilizacijski, državotvorni i patriotski značaj u životu muslimana i muslimanki“, kazao je muftija Dedović. Od mnogobrojnih poruka Hidžre muftija je izdvojio značaj islamskog jedinstva koje je gradirano i utemeljeno na nacionalnim i kulturnim posebnostima. „Važna poruka hidžre je patriotizam, ljubav prema rodnome gradu, rodnom zavičaju i domovini. Poslanik je to vlastitim primjerom pokazao i on je putokaz i u tome“, dodao je. Podsjetio je na čuvenu Poslanikovu poruku u kojoj se obratio Allahu dž.š. kada je kazao da nikada ne bi napustio rodni grada da ga iz njega nisu istjerali oni koji mrze islam i koji izgone muslimane.

Miz Mostar Aktivnost

„Hidžra je označila početak izgradnje nove, državotvorne zajednice, i ona nas podsjeća da s novim generacijama moramo izgrađivati iskreniji patriotski osjećaj prema domovini“, naglasio je muftija akcentirajući potrebu jačanja svijesti i odgovornijeg odnosa prema cijelom prostoru Hercegovine. „ Moramo širiti svijest i naše prisustvo na onom prostoru tamo gdje smo bili i gdje smo živili. Trebamo čuvati i jačati ta osjećanja i ne smijemo se odricati imovine i tog teritorija. To je naš emanet, zalog i obaveza za budućnost“, zaključio je muftija.

Miz Mostar Aktivnost

Pojašnjavajući specifičnosti bosanskohercegovačkih muslimana podvukao je kako strani kulturološki utjecaji nisu kompatibilni sa bošnjačkim identitetom. Pozvao je prisutne da više ulože vlastitih napora u đžematima i da svi zajedno još više budu posvećeni aktivnostima u svojim životnim sredinama, posebno mlade da se uključe u rad Info-servisa i Ženskog edukativnog centra Sehara koji djeluju pri Islamskoj zajednici. „Poslanik je imao prijatelje, imao je povjerenje u njih i oni u njega. Postojalo je povjerenje bez kojeg ne može biti ništa u životu i bez kojeg ne možemo napraviti puno. Mora biti vjere i povjerenja u zajednici. Ukoliko toga nema, nema ni sretne budućnosti. Našu budućnost moramo graditi na temelju vjere i povjerenja“, poručio je muftija.

Miz Mostar Aktivnost

Program Svečane akademije su prema scenariju mostarskog pjesnika Mirsada Puce realizirali učenici Karađoz-begove medrese. U muzičkom dijelu svečanosti nastupio je hor učenika osnovnih škola iz Mostara pod rukovodstvom Edina Kmetaša. Posjetioci su nakon programa imali priliku da se druže uz zakusku koju su pripremili članice Ženskog edukativnog centra Sehara i uposlenice institucija Islamske zajednice u Mostaru.