Svečano otvoreni “Dani mladih Islamske zajednice”

558
Miz Mostar Aktivnosti

U okviru manifestacije „Dani mevluda i zikra“ sinoć su u Mostaru svečano otvoreni Susreti mladih Islamske zajednice. U ovim susretima učešća je uzelo stotinjak mladića i djevojaka iz 22 medžlisa IZ s područja BiH i mladi ispred Mešihata IZ u Sloveniji. Koordinator planiranih aktivnosti ovih susreta je Info-servisa za mlade Medžlisa IZ-e Mostar, a susreti će se održati od 26. do 28. aprila 2013. g. pod pokroviteljstvom vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

U svečanom programu otvaranja susreta prigodnu dobrodošlicu i izraze zahvalnosti za razumijevanje i podršku učesnicima je izrazio Eldis ef. Balić, rukovodilac Info-servisa MIZ Mostar. „Sadržaji susreta i teme kroz koje ćemo se družiti koncipirani su s ciljem animiranja mladih u vjersko-odgojnim, kulturnim i edukativnim aktivnostima“, istkao je ef. Balić. U sklopu manifestacije biće organizirane i posjete važnim kulturno -historijskim znamenitostima grada Mostara i Hercegovine.

Obraćajući se učesnicima susreta glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović je naglasio opredijeljenost Islamske zajednice da objektivno sagleda ulogu i poziciju mladih u akteulnom društvenom kontekstu. „Mi smo krajnje svjesni različitih struktura naših džemata i njihovih potreba. U tom smislu nastojimo stvarati povoljan ambijent mladim ljudima i pružiti punu podršku programima dobra i afirmacije humanizma. Mi nastojimo djelovati u smislu kur’anske preporuke koja je i moto ovih susreta, a koja glasi: … jedino želim učiniti dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi samo od Allaha…”, rekao je glavni imam.

Učesnicima mostarskih Susreta mladih obratio se i mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. Uz srdačnu dobrodošlicu, naglašavajući potrebu ovakvih susreta, muftija je prisutne podsjetio na težinu kušnji s kojima su Bošnjaci suočeni. „Za razliku od drugih dijelova Evrope u BiH se čovjek, u svakoj životnoj epohi, nalazi pred velikim iskušenjima. Danas i dijete koje se rodi već je na određeni način diskriminirano, jer, iz tamo nekih razloga, ne može dobiti svoj matični broj. Mnogi se pred tim iskušenjima pokolebaju i nastoje iseliti iz BiH. Međutim, mi moramo biti svjesni svoje pozicije i svoje uloge i nadvisiti te izazove koji su pred nas postavljeni. Nadvisiti ih onako kako su to učinile i brojne generacije prije nas. Pred vašom generacijom ima mnogo manje tereta već što su ih imali vaši očevi. Vaša generacija mora svjesno preuzeti odgovornost izgradnje i organiziranja života i bolje i sretnije države. Zato uzmite svoju sudbinu u svoje ruke“, poručio je muftija Smajkić.

Susrete mladih u svojstvu izaslanika vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH svečano je otvorio direktor medrese „Osman ef. Redžović“ iz Visokog Dženan Handžić.

Prof. Dženan Handžić prenio je prisutnima na svečanom otvorenju manifestacije “Dani mladih IZ-e” selame mr Husein ef. Kavazovića, reisu-l-uleme IZ u BiH, te dr Amir ef. Karića, šefa Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta – službe koja i jeste generalni sponzor manifestacije, koja će se održavati u Mostaru do 28. aprila 2013. godine.

Konstatirajući kako je danas malo zadovoljnih ljudi u BiH Handžić je ocijenio kako mladi predstavljaju istinsku budućnost ove zemlje i ovog društva te stoga se moraju istinski opredijeliti za čuvanje vjerskih istina i ukrasiti snagom mladalačkog optimizma. „Ovaj skup je prilika da jačamo nadu i optimizam. Ovaj skup je dokaz da se mraka ne trebamo bojati. Učešćem u ovim susretima vi postajete svjetiljka čije će se svjetlo prenijeti i na vaše medžlise iz kojih dolazite. Stoga svako od nas, na ovim susretima, treba dati svoj puni doprinos“, kazao je Handžić.

Napomenuo je da “je mladost naša dokaz da se mi mraka ne trebamo bojati. Mi ovdje danas palimo jednu svjetiljku, koju će ova mladost znati očuvati.” Tumačeći hadis Božijeg Poslanika Muhameda a.s. o zagledanosti u zvjezdano medinsko nebo i radosti koju je osjećao prema braći koje nije vidio, koja će biti rođena mnogo stoljeća nakon njegove smrti, Handžić je akcentirao važnost očuvanja emeneta kojeg i ova generacija treba prenijeti na buduća pokoljenja.

Susreti mladih trajat će do 29. aprila, za kada je najavljeno zatvaranje susreta i veče ilahija i kasida. Učesnici će biti smješteni u novopokrenutom Medžlisovom Studentskom hotelu u Mostaru.