Obraćanje Glavnog imama, prof. Salem ef. Dedovića, na otvaranju manifestacije „Dani mladih Islamske zajednice“

874
Miz Mostar Aktivnosti

Draga omladino, mladići i djevojke – učesnici manifestacije „Dani mladih Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, cijenjeni i uvaženi gosti, poštovani uzvanici; Izaslaniče Vjerskoprosvjetne službe i Rijaseta – profesore Dženan Handžić, muftija mostarski h. Seid ef. Smajkić, predsjedniče Skupštine HNK-a i predsjedniče Medžlisa g-din Ramiz Jelovac, izaslaniče ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK-a, vijećnici Gradskog vijeća grada Mostara, predstavnici Univerziteta „Džemal Bijedić“, predstavnici Pedagoškog zavoda, predstavnici gradskog odjela za obrazovanje, mlade i sport, uglednici kulturnog, odgojnog i obrazovnog života našeg grada, i svi Vi, naši dragi i poštovani gosti, selamim Vas i zahvaljujem što ste svojim dolaskom uveličali svečano otvaranje naše manifestacije.

Mostar je ova tri dana grad domaćin krasne mladosti i ljepote. Mladost je stigla u Mostar da zajedno sa svojim vršnjacima i domaćinima u ovom gradu tretira vrlo važna pitanja iz domena animiranja mladih u vjersko –odgojnim, kulturnim i edukativnim programima koji se pokreću pod okriljem Islamske zajednice.

Ovo će biti prilika da od ove lijepe mladosti čujemo njihova razmišljanja, sugestije i zdrav kritički stav u pogledu traženja kvalitetnijih rješenja i modela u radu s mladima. Njihova dosadašnja iskustva, također, biće nam vrlo dragocjena. Drago nam je da se na ovakvu manifestaciju, koja se pod ovom internom organizacijom Islamske zajednice, organizuje po prvi puta, odazvao ipak solidan broj naših Medžlisa i Mešihata. Poziv je da podsjetimo bio upućen svim Medžlisima i Mešihatima na području cijele naše Islamske zajednice. Nadamo se da će ovo neko naše prvotno i probno iskustvo poslužiti i drugima kao motivacija za slične programe, koji će na temelju ovoga iskustva ponuditi i nešto drugačije. Islamska zajednica treba biti svjesna uloge i odgovornosti koju ima prema različitim populacijama svoga džemata, a posebnu osjetljivost i senzibilnost mora iskazati prema mladima.

To mora učiniti kroz programe i projekte koji odgovaraju duhu i zahtjevima vremena u kojem danas mladi žive. Naša su ovdje, u Mostaru, opredjeljenja i koncepti da se mladima moraju nuditi alternative i mogućnosti; da li smo to uspjeli kroz pokretanje Info –servisa kao sistemskog i planskog programa za edukativni i odgojni rad s mladima u okviru Medžlisa, kroz pokretanje Kulturno –edukativnog centra za ženu „Sehara“, kroz različite programe za mlade u mektebima, mlade u džematima, kroz podršku mladima na njihovom putu stjecanja znanja, stručnog usavršavanja i postizanja uspjeha na sportskim i drugim natjecanjima? O svemu tome historija i muslimanska javnost daće svoj sud.

Naravno, najvažniji sud daće Onaj Koji je naš Stvoritelj, Allah Uzvišeni. Naša je namjera bila da radimo, djelujemo i pokušavamo upravo u okviru kur’anske poruke koju smo uzeli kao motto ove manifestacije:

إِنْ أُرِيدُ إِلاَّ الإِصْلاحَ مَا اسْتَطَعْتُ وَمَا تَوْفِيقِي إِلاَّ بِاللَّهِ

„…jedino želim učiniti dobra koliko mogu, a uspjeh moj zavisi samo od Allaha… (Hud,88)

Vjerujemo da je i ovo zdanje, Studentskog hotela Mostar Medžlisa Islamske zajednice Mostar u kojem ste smješteni, vi dragi mladići i poštovane djevojke, djelo koje je u funkciji generacija mladih koji će ovdje naći ugodan i kvalitetan smještaj, sigurno i mirno društveno okruženje i pozitivan ambijent za svoj duhovni i intelektualni razvoj i životna postignuća. Da bi se ostvarila društvena promjena i preporod jednoga društva nužno je imati koncept, koji zahtijeva vrijeme, predani rad, jasne ciljeve, neodustajanje, neprekidanje, već samo istrajavanje i pomicanje naprijed.

To je proces koji mora uključivati sve faze odgojnog rada i djelovanja s individuom, s ličnošću. S njim je nužno krenuti od predškolskog uzrasta, a posebnu pažnju u njemu nužno je usmjeriti na mladost. To je skup, težak i dugotrajan proces. To je nešto šte se ne može i ne da postići preko noći, odjedanput, ad hoc rješenjima i odgovorima. To je dugoročno ulaganje koje treba imati potpun kontinuitet, predane ljude, uvijek jasne ciljeve i viziju, a rezultate treba sačekati, možda prave rezultate dočeka i požanje generacija koja dolazi. Ali, i to je, baš to, upravo prava poruka, treba uraditi nešto za budućnost, za ono što dolazi, to je naš zalog za budućnost, naš vakuf –trajno dobro koje ostaje i poslije kad nas fizički više ne bude na zemlji. Ali zato ostaje trajno ono što smo od dobra priložili. To je trajna vrijednost.

U to ime, s tim pozivom i tim plemenitim motivom, ja vam svima još jednom zahvaljujem na odzivu, a posebno učesnicima manifestacije, želeći njen puni uspjeh i postignuće. Dozvolite mi na kraju da odam posebno priznanje ekipi koja je neumorno radila na pripremi ove manifestacije: mojim poštovanim kolegama, Eldisu, Džaferu, Ilhamu, vrijednim ljudima u našem Studentskom hotelu, a posebno ovoj našoj divnoj mladosti Mostara okupljenoj oko Info –servisa za mlade koja će i nositi sav teret hizmeta ovog događaja. Jedno veliko hvala svima!

Mostar, 26.april 2013.