Svečana novogodišnja akademija Medžlisa Mostar upriličena u Narodnom pozorištu

541

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar u Sali Narodnog pozorišta Mostar sinoć je (06.12.2010.g.) održana Svečana akademija u povodu Nove hidžretske 1432.g.

U programu, inspiriranom događajem hidžre, preseljenja Muhameda a.s. iz Meke u Medinu 622.g. od kada se računa islamska era, nastupili su hor „El-Kamer“, vokalni interpretator ilahija i kasida Zejd Šoto, polaznici mektepske nastave iz džema’ata Vrapčići i imami Medžlisa IZ Mostar.

Program je bio ležerno koncipiran tako da su poruke hidžre naglašene kroz pobožne pjesme i u prijemčivom ritmu i tonalitetu savremenog muzičkog izraza, čime je zapravo čvrsto utisnut pečat nove i jasne interpretacije jednog od najznačajnijeg događaja u povijesti Islama koji u svom raskošnom značenju, uvijek i iznova, podrazumijeva generacijsko pridruživanje dugovjekoj tradiciji univerzalnih načela dini-Islama, ali i odiše svojevrsnom zakletvom trajnog nadahnuća nad ovim neiscrpnim vrelom stamene Uzornosti ovjekovječene događajima i porukama posljednjeg Božjeg poslanika Muhameda a.s.

Program je odisao „provjerenim“ ilahijama i kasidama među kojima su se našle i one koje govore o nasilnim preseljenjima potonjih generacija Bošnjaka s kraja XX stoljeća sa svojih ognjišta, kao i onim ilahijama koje govore o samom događaju hidžre. Ta prepletenost generacija i povijesnih usuda, zapravo je konotirala činjenicu da su i ovim generacijama muslimana, baš kao i onim prvim vrijednosti Islama i ličnost Muhameda a.s. najsvetiji ideal za koji se vrijedi boriti, dokazivati; ideal koji određuje ljudske sudbine, civilizacijske tokove i načine percipiranja ukupne zbilje.

Prigodnim recitalima, sasvim lepršavog značenja, i dramatiziranim nastupom polaznika mektepske nastave iz džama’ata Vrapčići u svečanom novogodišnjem programu oivičen je raspon ljudske emocije kada je riječ poimanju o hidžri. Zapravo je poslana poruka da je tema hidžre svakodnevno prisutna u muslimanskim životima; od najmlađih dana, do najvećih emocija kakve čovjek ima potrebu izraziti u stihovima.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar u povodu novogodišnjih programa za srijedu veče u Sali Kulturnog centra „Kralj Fahd“, najavljena je promocija knjige Sejfe ef. Kajmovića pod nazivom „Savremeni islamski odgoj (ahlak)“.