Promovirana knjiga Savremeni islamski odgoj (ahlak)

621

U prepunoj Sali kulturnog centra na Bunuru u Mostaru je u srijedu večer (08.12.2010.g.) promovirana knjiga „Savremeni islamski odgoj (ahlak)“ Sejfe ef. Kajmovića. Knjigu su recenzirali i promovirali Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar i Nezir ef. Halilović službenik Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH. „Cijenim da je izdavanjem ove knjige, ovako profilirane tematike, knjige koja se bavi tako osjetljivoj temom Medžlis IZ Mostar učinio vrijedan iskorak dajući doprinos općem obrazovno-odgojnom procesu. Medžlis Mostar u svome radu, kroz odgojni rad u mektebu, posmatra proces odgoja i obrazovanja kao najvažniji segment djelovanja, nastojeći da u ovom vremenu odgovori izazovima i potrebama novog naraštaja. Stoga sam mišljenja da je Kajmović otvorio jedan društveno zanemareni proces kao što je problematika odgoja, a bez odgoja i obrazovanja ne možemo očekivati preporod i promjenu u društvenoj zbilji.“, pored ostalog u svom izlaganju istako je glavni imam Salem ef. Dedović.

Sam naslov knjige „Savremeni Islamski odgoj (ahlak)“ za sebe kazuje da je riječ o novom, aktuelnom iščitavanju naše zbilje na temelju univerzalnih Vječnih poruka Islama, čime, zapravo, i sam autor ali i izdavač knjige posvjedočuju da su čvrsto opredijeljeni ispunjenu životnog i radnog emaneta, izgradnji moralnog društva kao osnovnoj pretpostavci za bilo koje drugo ljudsko djelovanje, pogotovo generacija koje dolaze. „Naše BH školstvo danas nudi samo obrazovanje, dok se odgoj gubi negdje u putu i zato imamo onako strašne situacije kakve čitamo u rubrikama crne hronike. To stanje je alarmantna i od nas zahtjeva, i kao od institucija i kao pojedinaca da ozbiljnije pristupimo pitanju odgoja. Ova knjiga aktuelizira sve te dileme i ponovo nam čini dostupnim rješenja, tako da ih možemo pročitati i realizirati u našem životu.“, rekao je Nezir ef. Halilović.

Savremeni islamski odgoj knjiga je koja bez skrupula govori o najvažnijim temama morala počevši od uloge pojedinca, do uloge šire zajednice ali i dejstva elektronskih medija u procesu izgradnje moralne ličnosti. Sejfo ef. Kajmović se u ovom naučnom istraživanju posebno pozabavio i pitanjem ljudske karakternosti, obazrivo interpretirajući savremena naučna saznanja iz pedagogije i psihologije koje bi u svakom slučaju moralo biti osnova misionarskog djelovanja u radu naših imama, muallima, vjeroučitelja, ali i učitelja i profesora u našim školama.

Govoreći o radu na knjizi Kajmović je naglasio temeljiti pristup uloge cijele porodice u odgoju djece, pogotovo žene. „Zaista je neprimjereno danas tumačiti Islam i pritom zagovarati izoliranost žene iz društva. Ženi je tačno određena uloga. Ona ni za dlaku nije inferiornija od muškarca i čini mi se besmislenim tu praviti ikakvu diferencijaciju. Trudio sam se pozicionirati ženu na ono mjesto na kojem su je vidjeli Čaušević, Handžić, Đozo, Smajlović i drugi. Zaista zvuči banalno vraćati se u tom smislu na početke islamske misli. Zamislite kako bi bilo pogubno vratiti medicinu na njen početak. Islamska nauka se razvila toliko široko da treba poznavati više disciplina da bi se izrekao neki sud. Ovom knjigom sam htio dokazati da je islamska misao o odgoju dinamična a ne statična.“, zaključio je u svom obraćanju Sejfo ef. Kajmović.