Studentski hotel Mostar otvorio nove vidike optimizma

840
Miz Mostar Aktivnosti

Svečanim presijecanjem vrpce reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u pratnji ambasadora Kuvajta u BiH Muhameda Halefa u nedjelju 02.12. 2012.g. otvorio Studentski hotel Mostar. Svečanosti su pored brojnih uglednih gostiju iz javnog političkog i vjerskog života prisutvovali premijer SB kantona Tahir Lendo, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i ministri u vladi HN-kantona.

Ovaj historijski poduhvat razvijanja vakufske imovine Medžlis Islamske zajednice Mostar počeo je prije dvije godine i jedinstven je primjer odgovornog pregalaštva kako od zapuštenog vakufa, neugledne ledine, na najefikasniji način doprinijeti općem razvitku šire društvene zajednice. Objekat je urađen po najsavremenijim standardima kako u građevinarstvu tako i u opće društvenoj funkcionalnosti.

Obraćajući se prisutnima reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako je ovo je mubarek dan za muslimane u Hercegovini ali i za cijelu Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. „Hrabrost,vizija i odlučnost koji su ispoljeni u ovom grandioznom djelu, u vremenu kada zamiru inicijative i kada se širi strah i neodlučnost daju nam nadu da se možemo suprotstaviti defetizmu. IZ i muslimani potvrđuju da možemo otvarati nove vidike i buditi novu nadu i optimizam“, ocijenio je reisu-l-ulema Kavazović.

Projekat Studentskog hotela, prema riječima predsjednika Medžlisa IZ Mostar Ramiza Jelovca nije samo projekat medžlisa u Mostaru već cijele Islamske zajednice. Jelovac je pozvao ministra obrazovanja Damira Mašića da u ministarstvu obrazovanja ovaj studentski hotel ne tretiraju kao privatni smještaj već kao smještaj studenta oba Univerziteta u Mostaru, što je ministar Mašić prihvatio. „Uvjeren sam da će ovaj objekat studentima iz cijele BiH omogućiti znatno kvalitetniji smještaja, uvjete ishrane i školovanja“ izražavajući spremnost da i ovaj studentski smještaj ravnopravno tretira sa drugim sličnim studentskim smještajima u našoj zemlji, kazao je ministar Mašić. Spremnost na saradnju izrazio je i ambasador Kuvajta u našoj zemlji.

U svečanom programu okupljenim zvanicama obratili su se još predsjednik Upravnog odbora Vakufske direkcije doc. dr. Mustafa Hasani, i mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. „Drago nam je da je ova generacija Bošnjaka uspjela da se u činjenju dobra uvrsti u ponosnu plejadu vakifa-dobročinitelja i da ovaj objekat oživljava jednu vitalnu životnu instituciju.“, između ostalog rekao je muftija Smajkić.

Fotografije svečanog otvorenja Studentskog hotela Mostar možete pogledati na facebook stranici Medžlis Islamske zajednice Mostar