OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE GENERALA PAŠALIĆA

486

Obilaskom mjesta pogibije i polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima, danas je obilježena 14. godišnjica od tragične pogibije Arifa Pašalića, brigadnog generala Armije RBiH i komandanta IV. korpusa Armije RBiH.

Brojne delegacije iz javnog i političkog života učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odale su dužno poštovanje rahmetli komandantu. Prisutnim su s prigodnim sjećanjima na lik i djelo generala Pašalića obratili mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić i ispred Udruženja generala BiH general Jusuf Jašarević.

„Ponosan sam na činjenicu da sam poznavao rahmetli Arifa Pašalića koji je bio prepoznatljiv simbol odbrane grada Mostrara. S njim sam podijelio mnogo lijepih trenutaka i teških iskušenja. Biti ovdje nad njegovim mezarom uistinu je danas nelagodno obzirom da se nalazimo u teškom političkom položaju zbog kojeg bi se mi svi, njegovi saborci trebali stidjeti. Pašalić se nije borio za ovakav Mostar u kojem nam se oduzimaju prava jednakopravnosti“, kazao je muftija Smajkić.

Govoreći o ulozi generala Pašalića general Jašarević je ponovio ideal borbe za koji se borila Arimija Bosne i Hercegovine. „Mi nismo željeli osvetu jer nismo osvetnici , ali željeli smo zaštitu našeg bića i našeg identiteta, međutim vječito smo izloženi napadima“, ocijenio je Jašarević.

Genral Arif Pašalić rođen je 31. avgusta 1943.g. u selu Janjići kod Zenice. Od 12. aprila 1992. nalazio se na dužnosti vojnog savjetnika Teritorijalne odbrane općinskog štaba Mostar. Postavljen je za komandanta Prve Mostarske brigade a nakon toga i komandata IV korpusa A R BiH. Za zasluge dodjeljene mu je čin brigadnog generala a obavljao je i niz civlinih funkcija. Tragična smrt zatekla ga je 26. aprila 1998.g. na dužnosti direktora civilne avijacije BiH.