Obilaskom šehitluka na području Mostara danas je obilježen Dan Šehida. Centralni program održan je na Šehitlucima u Mostaru na kojima je pokopano 315 heroja našega vremena. Hatma dovu pred njihove duše proučili su mostarski imami a prisutnima se obratio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Obilazak mezraristana, harema i šehutluka je, podsjetio je, utemeljena je islamska tradicija i obaveza vjernika kako bi se podsjećali na prolaznost svijeta. „Naša tradicija nalaže da se ovdje opominjemo, jer smo stalno upućeni na sjećanje i pamćenje. Čitav život je prožet tom porukom. Poruka sjećanja čovjeka vraća iskonu i njegovim prirodnim vrijednostima, jer podsjeća odakle dolazi, gdje je njegov početak i gdje je njegov kraj“, kazao je muftija Dedović.

Protumačio je kur’anske ajete o neprolaznosti žrtve šehida i trajanju njihovih vječnih života. „Oni fizički nisu živi, ali duhovno su među nama sve dok žive vrijednosti za koje su ginuli, žrtvujući se za vjeru, din, čast, slobodu, domovinu, dostojanstvo, odbranu svojih porodica i opće temeljinih civilizacijskih vrijednosti“, istakao je muftija Dedović, dodavši kako su te ideje konačni smisao obitavanja čovjeka na ovome svijetu. Muftija je u tom kontekstu zaključio da su šehidi živi sve dok se te ideje promiču i sve dotle dok su one općeprihvaćene društvene vrijednosti.

„Zato na ovo mjesto se dolazi, ponizno, dostojanstveno i predano. Dolazi se sa osjećanjem da smo došli na posebno mjesto gdje važe posebna pravila ponašanja. Ne može se ovdje doći svakako. Ne može se pored šehitluka proći svakako. Ovdje ne mogu biti primjereni sadržaji koji ne pripadaju ovom prostoru. Svetost ovog prostora ne mogu se narušavati. Ovom prostoru pripada Kur’an, dova, ali i sadržaji koji se uklapaju u trajne vrijednosti nadahnuća kojima se podstiču i održavaju stubovi našeg identiteta. U ilahijama i kasidama, patriotskim pjesmama je duh našega naroda“, rekao je muftija.

Poručio je da Šehitluci trebaju biti zaštićeni od sveg što im nije primjereno. Hvale vrijednim ocijenio je projekat predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Seada Saličina da se ovaj prostor ogradi, i primjereno uredi. Na kraju je još jednom osnažio ideju izgradnje centralnog spomen obilježja za sve šehide i poginule borce na Musali.

Sehitluci