Integralni govor Reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića na svečanom otvorenju studentskog hotelam Mostar

661
Miz Mostar Aktivnosti

Prva radna posjeta novoizabranog reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića nakon preuzimanja menšure 17.11.2012.g. bila je posjeta Mostaru. Reisu-l-ulema Kavazović je u pratnji ambasadora Kuvajta u BiH Muhameda Fadila Halefa presjecanjem vrpce svečano otvorio prvi studentski hotel izgrađen u Bosni i Hercegovini. Studentski hotel je izgrađen kao vakufski projekat Medžlisa Islamske zajednice Mostar

U svom obraćanju visokim zvanicama, brojnim delagacijama iz javnog, kulturnog i vjerskog života reisu-l-ulema Kavazović je rekao:
Draga braćo i sestre, dragi prijatelji, dame i gospodo, es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
Dozvolite mi da na početku iskažem svoje veliko poštovanje prema svima vama koji danas prisustvujete ovom velikom događaju u našem Mostaru!
Moje posebne selame upućujem muftiji mostarskom h Seid ef. Smajkiću, velikom borcu za dobro ovoga grada, Hercegovine i njenih dobrih ljudi. Selamim i muftiju tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića, kao i predstavnike Vakufske direkcije. Poštovanje iskazujem i prema našim vrijednim domaćinima: predsjedniku Medžlisa IZ Mostar gosp. Ramizu Jelovcu i glavnom imamu Salem ef. Dedoviću. Selamim i pozdravljam sve ekselencije i eminencije, naše ministre, gradonačelnika grada Mostara. Raduje me što mogu uputiti selame rektoru Univerziteta „Džemal Bijedić“ dr. Seadu Pašiću, dekanima i profesorima ovog Univerziteta.

Dragi Prijatelji,
Danas smo radosni što smo u našem Mostaru i prusustvujemo puštanju u rad Studentskog hotela. Ova proslava je mubarek dan za muslimane u Hercegovini, ali i za cijelu Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Hrabrost, vizija i odlučnost koji su ispoljeni u ovom grandioznom djelu, u vremenu kada zamiru inicijative i kada se širi strah i neodlučnost daju nam nadu da se možemo suprotstaviti defetizmu. Islamska zajednica i naši muslimani potvrđuju da snagom duha možemo otvarati nove vidike i buditi novu nadu i optimizam.

Medžlis IZ Mostar, Vakufska direkcija i BBI banka otvorili su nove perspektive ulaganja u socijalni sektor. Islamska zajednica želi doprinijeti tim i takvim naporima i biti na hizmetu našem narodu. Na ovaj način, osnivanjem ovakvih ustanova, Islamska zajednica slijedi najljepše primjere iz vlastitog civilizacijskog nasljeđa, koji su se ogledali podizanjem medresa, hanikaha, imareta, hasta-hana i hanova, kao odgovor na socijalne izazove jednog drugačijeg vremena. Upravo su ovakve ustanove, inspirirane trajnim dobrom, vakufom, vršile svoju misiju i služile svim ljudima, bez obzira na njihov društveni status, porijeklo ili vjeru. Tako je bilo i tako bi trebalo biti u budućnosti. Mostar nas je iznova inspirirao, vratio nas u stvarnost, u sadašnjost, prekinuo našu zagledanost u prošlost i sanjarenje budućnosti. Govorim to stoga što sjećanja na prošlost i nade u budućnost, bez rješavanja potreba sadašnjosti, samo povećavaju naše patnje. Moramo razviti sposobnosti da, kao i naši preci, budemo u stanju ostvariti našu sadašnjost, ovladati njome i upravljati. Kur’an nas poučava: „Taj narod je bio i nestao, njega čeka ono što je zaslužio i vas će čekati ono što ćete zaslužiti i vi nećete biti pitani za ono što su oni radili.“

Mostar je i u najtežim vremenima imao snage da mijenja našu stvarnost. Ovo je mjesto u kojem je nastao pokret za našu nacionalnu slobodu i afirmaciju, pokret za vakufsko-mearifsku autonomiju. I u uslovima surove agresije na našu domovinu iz Mostara smo dobivali vrlo snažne poticaje za nastavak te borbe. Muftije Džabić i Smajkić, zajedno sa ostalim Hercegovcima, pokazali su dosljedan i čvrst bošnjački stav i ispunili islamsku dužnost. I danas svjedočimo snažnom otporu nasrtaja na Mostar i njegov duh. Naše škole, Karađoz-begova medresa i Univerzitet „Džemal Bijedić“ važne su kule naše intelektualne slobode u ovom gradu, kao bitne pretpostavke za našu ukupnu slobodu. Mostar je ponovo pokazao smjer koji mi moramo slijediti. Ovim činom Mostar šalje snažnu poruku otvorenosti, širine i raskoši muslimanskog duha i tradicije koja je spremana i sposobna graditi bolji i ljepši grad sa komšijama svih vjera, tradicija i kultura. Naša je nada iskrena, a uvjerenje jako, da će ovaj studentski smještaj biti otvoren i prohodan za sve dobronamjerne ideje koje oplemenjejuju ljudsku misao i život.

Želim kazati ovdje u Mostaru; da Islamska zajednica u BiH s velikom pažnjom prati šta se dešava u i oko Mostara. Na diskriminaciju nećemo pristati. Dosadašnji odnos prema našem narodu u Hercegovini nije nas uvjerio u dobre namjere ovdašenjih politika. Ne pristajemo ni nakakva riješenja koja će naš narod uniziti, obespraviti i ugroziti ravnopravnost i dostojanstvo. Mi u Islamskoj zajednici ne govorimo kako će se to postići, jer je to zadatak politike. Mi smo jasno postavili svoj cilj kojeg izražava muftija Seid ef. Smajkić: Ravnopravnost, sloboda i dostojanstvo za sve. Kao što ste i do danas znali definirati ono što vam najbolje odgovara nadamo se da ćete uz Allahovu pomoć uspjeti da iznađete najbolje rješenje za ovaj grad, na dobrobit svih njegovih stanovnika. Predani smo naporima za postizanje bolje sadašnjosti i bolje budućnosti Mostara i cijele naše domovine.

Na kraju zahvaljujem se svima koji su podržali izgradnju ovog velelijepnog Studentskog hotela, a posebno onima koji su ga realizirali i nad njim bdjeli sve vrijeme. Svima od srca čestitam. Našim studentima želim da ispune svoje akademske snove, da puno uče i hrabro osvoje svoju sadašnjost, zarad sreće i uspjeha u budućnosti.
Neka je hairli i berićetno.

Es-selamu alejkum!
P.S.

Fotografije svečanog otvorenja Studentskog hotela Mostar možete pogledati na facebook stranici Medžlis Islamske zajednice Mostar