Sedamsto učenika iz 34 mekteba na sedmoj Mektebskoj olimpijadi

892
Miz Mostar Aktivnosti

Sedma mektepska olimpijada u organizaciji Medžlisa IZ Mostar na kojoj je učestvovalo preko 700 djece iz 34 mostarska mekteba održana je u subotu 30.05.2014. g. na sportskom stadionu u Donjoj Drežnici.

Medžlis IZ Mostar prije sedam godina utemeljio je Mektepsku olimpijadu s ciljem okupljanja polaznika mektepske nastave i razvijanje pozitivnog takmičarskog duha kroz razne sportske discipline.

Na svečanom otvorenju učenicima, od predškolskog uzrasta do srednje škole, obratio se predsjednik I.O. Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac. Naglasio je da je Medžlisu IZ Mostar od velikog značaja ovakav vid druženja polaznika mektepske nastave jer na taj način učenici stiču pozitivna iskustva kojih će se sjećati tokom čitavog života. „Medžlis će uvijek podržavati ovakve susrete i nadam se da će ova olimpijada imati trajni karakter“, rekao je Jelovac, izrazivši nadu da će u budućnosti Mektepska olimpijada jačati u svakom smisli, posebno u organizacionim vidovima unaprijeđenija i omasovljavanju.

S neskrivenom radošću Mektepsku olimpijadu svečano je otvorio mostarski muftija Salem ef. Dedović ocijenivši da je Mektepska olimpijada potvrda opredijeljenosti i pregalaštva Islamske zajednice da djecu uče i podučavaju univerzalnim vrijednostima islama i opće humanim tekovinama kulture življenja.

„Trebamo biti sretni što imamo naše mektebe, i što imamo mladost koja se sprema da ponese svoju odgovornost. Trebamo biti sretni što imamo ovakve sportske susrete jer ovo je samo izraz ljepote organizacije našeg vjerskog života“, kazao je muftija Dedović. Ovaj posvemašna skup okupljanja djece na Mektepskoj olimpijadi muftija Dedović smatra jednim vidom obaveze Islamske zajednice prema polaznicima mektepske nastave. „Sve ono što smo tokom godine radili i učili treba da pokažemo na djelu kroz odnos prema prijateljima, odnos prema prirodi koja nas okružuje, i odnos prema Uzvišenom Allahu dž.š. zajedničkim klanjanjem namaza. Stoga je današnji dan je veliki dan, ne samo za Islamsku zajednicu već i za čitav Mostar“, rekao je, izrazivši nadu da će ovaj događaj biti prepoznat i u široj društvenoj javnosti.

Značajnu podršku organizaciji Mektepske olimpijade pružili su roditelji i prosvjeti radnici te drugi pojedinci i organizacije. Na sedmoj Mektepskoj olimpijadi učenici su se, shodno starosnoj dobi, takmičili u sportskim disciplinama: mali nogomet, odbojka, utrka na 50 i na 100 metara, štafeta 4×50 metara, povlačenje konopca, stoni tenis, između dvije vatre i druge rekreativne igre. Za one učenike koji nemaju afiniteta prema sportskim takmičenjima organizirana su kreativne radionice maketarstva, slikarstva i kaligrafije.

Prigodnim podsjećanjem na značaj žrtve šehida i poginulih boraca u odbrambeno- oslobodilačko ratu u krugu Memorijalnog šehidskog spomen obilježja u Drežnici učenicima mekteba obratio se mjesni imam Elds ef. Balić.

(muftijstvo-mostarsko.ba)