Obilježen Dan šehida Bijelog Polja

484
Miz Mostar Aktivnost

I ove godine, kao i svih poslijeratnih godina, obilježen je Dan šehida Bijelog Polja. Kao Dan šehida Bijelog Polja uzet je datum kada su 10 hrabrih boraca Armije BiH posvjedočili svoj šehadet 24.08.1993. godine. I ovaj put, na ovaj datum, skupu je prisustvalo nekoliko stotina porodica šehida, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i ostalih stanovnika i džematlija koji ne mogu, neće i ne žele zaboraviti bijelopoljske šehide i njihove neustrašive suborce.

Organizator Dana šehida Bijelog polja su Jedinstvena organizacija boraca-Mostar-Sjever i džematski odbori Bijelog Polja kojeg čine tri džemata: Potoci, Livač i Podgorani. Zvanično obilježavanje je počelo poslije podne namaza učenjem Jasin-i šerifa za šehide u svim džamijama na području ova tri džemata. Program je nastavljen obilaskom spomen obilježja palim šehidima u Livču u 19.00 časova, gdje su svi prisutni svojim dolaskom, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali zahvalnost i priznanje za sve za šta su nas naši šehidi zadužili.

Centralni program je nastupio poslije obavljanja zajedničkog akšam namaza na Memorijalnom šehidskom centru pored džamije na Potocima. Poslije namaza uslijedio je iftar u jednoj posebno nadahnjujućoj atmosferi, također na Memorijalnom centru. Organizator je se potrudio da obezbjedi 500 iftara i dao je veliki trud u organizaciji i realizaciji čitavog toka programa. Nakon iftara iftarsku dovu je proučio Ćamil ef. Alić, imam koji je radio u džematu Potoci punih 30 godina. Odmah zatim uslijedio je program koji je bio pomno praćen i slušan. Ilahijama su nas počastila 2 hora: hor džemata Podgorani i hor Medžlisa IZ Mostar El-Kamer.

U ime organizatora obratio je se Salem Bubalo, predsjednik džematskog odbora Potoci, koji je naglasio važnost i značaj ovog dana za sve prisutne te istaknuo naš dug prema porodicama šehida. Naglasio je da se ovaj datum ne može oteti, izbrisati i otići u zaborav. Zahvalio je se gradu Kayseri u Republici Turskoj koji je prethodne dvije godine finansirao iftare te da su organizatori smogli snage da ove godine sami iznesu čitav teret. Poslije je uzeo riječ ratni komadant Ibro Brekalo koji je sa puno iskrenih emocija govorio o ovom danu i bitkama Armije Republike BiH u ovim krajevima. Poseban dojam su ostavili skromni pokloni koji su darovani. Idriz ef. Agović, Ćamil ef. Alić i Ensar ef. Vila su uručili hediju za troje najmlađe šehidske djece: Sanelu Beglerović, Lejlu Bebanić i Amera Stovraga dok je glavni imam MIZ Mostar Salem ef. Dedović darovao najstarijeg postača Muju Demića.

Salem ef. Dedović u svom obraćanju čestitao je i pohvalio organizaciju ove manifestacije. Naglasio je da je ovo primjer kako lokalna zajednica sa svojim institucijama i sa svojim džematima može napraviti iskorak ka boljem i kako god pridaje važnost novim naraštajima tako isto ne dozvoljava da se zapostave i njeni najstariji članovi. Istakao je da je vrijeme da se u naša mjesta vrate musalle i podržao inicijativu da upravo ovaj kompleks ubuduće bude musalla za ovaj kraj. Program je završen učenjem hatme dove koju je proučio glavni imam MIZ Mostar Salem ef. Dedović i obavljanjem jacije i teravih namaza.