Mjesec u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s, je od posebnog značaja za muslimane. Zbog toga i Kulturno-edukativni centar za ženu “Sehara” ovaj mjesec obilježava na prikladan i dostojanstven način, kao i prethodnih godina, a na zadovoljstvo sugrađana i članica “Sehare”.

Prva u nizu aktivnosti bila je predavanje psihologinje Aide Tule, na temu „Psihosocijalne dimenzije namaza“. Predavanje je održano u subotu, 18.12. ove godine, nakon akšam-namaza uz prisustvo brojnih posjetiteljki. Tokom jezgrovitog i inspirativnog izlaganja naša gošća je opisala namaz kroz pet dimenzija: socijalnu, spoznajnu, emocionalnu, psihičku i fizičku.

U namazu se povezujemo, održavamo zajedništvo, njegujemo svoje spoznaje, radimo na novim spoznajama, njegujemo svoje pozitivne emocije, održavamo se psihički zdravim i održavamo svoje tijelo zdravim“, objasnila je Aida.

Predavanje je trajalo do jacije namaza u toplom ambijentu Seharinih prostorija, a predavačica je na kraju poručila: “Nadam se da vam ova jacija neće biti kao što je dosad bila, da ćete razmišljati o ovih pet dimenzija.“