Na tribini „Halal i zdrava ishrana u svjetlu prakse Muhameda a.s.“, upriličenoj u okviru manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, sinoć su u organizaciji K.E.C „Sehara i Odjela za brak i porodicu“ Medžlisa IZ-e Mostar govorile profesorica u Karađoz-begovoj medresi Selvedina Šehić i konsultantica halal kvalitete Edna Isić-Balić.

Profesorica Šehić u svom izlaganju se osvrnula na praksu Muhameda a.s. prije jela, tokom jela i nakon jela. Pojasnila je principe dozvoljene i zabranjene hrane prema islamskom učenju, iznoseći pojedinosti iz života Muhameda a.s i vrste hrane koje je on volio. „ Ovo je poseban mjesec u kojem na sve načine nastojimo oživjeti sunet Božijeg Poslanika i ovo je odlična prilika da se kroz halal ishranu prisjetimo svih zdravih, halal načina života i stilova življenja koji svaki musliman treba da živi“, kazala je Šehić. U drugom dijelu izlaganja više se fokusira na kategorije dozvoljenog i zabranjenog. Od izuzetne je važnosti, naglasila je, govoriti o halal ishrani u savremenom okruženju, jer se iz dana u dan vjernici sve više suočavaju sa svakovrsnim izazovima. „ Vjernik treba da prepozna šta mu se servira i mora pronaći put kojim će ići u životu, a način ishrane je jedna vrsta ibadeta kojim se postiže zadovoljstvo Allaha dž.š.“, upozorila je Šehić. Na kraju je istakla činjenicu da je Muhamedu a.s. hrana bila samo sredstvo, a nikako cilj, te da bi svaki vjernik trebao, ukoliko ne zna, proučavati i ovaj segment Poslanikove prakse i o tome se konsultirati, kako sa prijateljima, tako i sa stručnjacima iz gastronomije i islamskom ulemom.

Konsultantica Agencija za certificiranje halal kvalitete Edna Isić- Balić govorila je o važnosti hrane koju ljudi jedu i način na koji to čine. „Jako je bitno da čitamo deklaracije i pratimo sirovinske sastave proizvoda i da li proizvodi koje jedemo imaju halal certifikat, jer nama muslimanima je izričito naređeno da jedemo ono što je dozvoljeno i da se klonimo onog što je zabranjeno i sumnjivo“, kazala je Edna. Prokomentirala je činjenicu da neki proizvodi koji posjeduju certifikat o halal kvaliteti na svojim omotnicama nemaju utisnut znak. „Svaki kupac aplikacijom za mobilne telefone Halal bazar može provjeriti svaki proizvod koji kupuje. Dovoljno je da skeniramo bar kod i dobit ćemo rezultat da li je proizvod certificiran ili nije. Informacije o listi certificiranih proizvoda možemo provjeriti i putem internata na stranicama Agencije“, pojasnila je Isić-Balić. Vjernike je pozvala da pokažu društvenu, prije svega vjerničku, odgovornost i da se na pravilan i dosljedna način informiraju o kategorizaciji prehrambenih proizvoda koje kupuje.
Tribina o ishrani