U penziju svečano ispraćena trojica imama

780
Miz Mostar Aktivnost

Članovi Izvršni odbor i uposlenici Medžlisa IZ-e Mostar u Studentskom hotelu jučer su zajedničkim svečanim ručkom izrazili zahvalnost i poštovanje trojici penzioniranih imama koji su, nakon punih 40 godina rada, završili svoju aktivnu službu u Islamskoj zajednici. Uslove za penziju ostvarili su Seid ef. Maksumić imam u džematu Opine, Ćamil ef. Alić, imam u džematu Vrapčići i Džafer ef. Beglerović imam u džematu Gornja Drežnica. Sudionici ovog svečanog ispraćaja s posebnim pijetetom i učenjem fatihe prisjetili su se rahmetli Halil ef. Čolakhodžić imamu džematu Gnojnice koji je preselio na Ahiret prošle godine.

Miz Mostar Aktivnost

Zahvalivši se penzioniranim imamima glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić kazao je da je život posvećen općem dobru, radu za dobrobit islama, izgradnji i očuvanju islamske zajednice iznad svega časna i lijepa misija. Predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac podcrtao je kako su periodi kroz koje su prolazili imami bili puni iskušenja i odgovornosti. „Na kraju svih tih perioda u čovjeku ostanu tragovi sjete. Hvala vam za sve što ste radili, za generacije koje ste izveli i nastojale izvesti na pravi put. Na ovaj način izražavamo zahvalnost i odajemo im i priznanje za njihov trud i zalaganje“ kazao je. Apostrofirao je opredjeljenje Medžlisa IZ-e Mostar, da svima koji na sličan način steknu uslove za penziju, da im se omogući dalji doprinos Islamskoj zajednici, zavisno od okolnosti, ambijenta i potreba u samim džematima. Na primjerima penzioniranih imama u njihovoj istrajnosti i djelovanju kroz Islamsku zajednicu Jelovac je poručio mlađim imamima da čuvaju autoritativnost i ugled Islamske zajednice u BiH. „Nemojte dozvoliti da se njen ugled narušava jer je toliko vanjskih utjecaja usmjereno protiv nje. Nijedan sistem nikad se nije urušio s vana. Uvijek su slabosti dolazile iznutra. Dakle, na vama je da očuvate i nosite emanet koji su vam prenijele starije kolege. Nemojte žaliti ni truda ni vremena za odgoj mlađih generacija“, poručio je Jelovac.

Miz Mostar Aktivnost

Seid ef. Maksumić u svojoj imamskoj službi radio je u pet džemata (Buna, Borojevići, Tarčin, Stolac, Opine) i tri medžlisa IZ-e Mostar (Stolac Sarajevo i Mostar). Obavljao je imamske, mualimske, sekretarske poslove. Nekoliko mjeseci bio je i predsjednik Medžlisa. „Nastojao sam se angažirati koliko je to moguće i da ostavim iza sebe kakav plemenit trag“, rekao je ef. Maksumić, poručivši mlađim kolegama da je odgovornost, savjesnost u radu i očuvanje digniteta Islamske zajednice jedini pravac djelovanja koji će imama na kraju službe učiniti ponosnim.

Miz Mostar AktivnostĆamil ef. Alić cijeli svoj radni vijek proveo je u dva mostarska džemata u bijelo-poljskoj kotlini (Potoci i Vrapčići). Kad sam počeo sa imamskom službom nisam mogao ni sanjati da ću doživjeti ovakav ispraćaj u penziju, da ću biti ovoliko ponosan jer vidim da su moje mlađe kolege garant da će islama biti na ovim prostorima. Odnos prema vjeri sad je mnogo veći već kad sam počeo sa službom i to je ono što me posebno ispunjava i u čemu uživam“, rekao je ef. Alić.

Na kraju je poručio kako je za uspjeh imama najvažniji lični primjer praktikovanja islamskih principa. Džafer ef. Beglerović imamsku službu obavljao je samo u svom rodnom mjestu, Gornjoj Drežnici. „Moglo bi se puno toga reći. Biti imam u rodnom mjestu je posebno izazovnu za svakog imama. Bilo je puno izazova i puno lijepih dana. Posebno me raduje da ću moći napraviti detaljnu analizu svih tih događanja“, kazao je ef. Beglerović, najavljujući da će sve važne podatke, događaje opisati u knjizi posvećenoj džematu Gornja Drežnica. „Osjećao sam svojom obavezom da nakon Medrese ostanem u svom džematu da pomognem našim ljudima i evo sad da iza sebe ostavim pisani trag o vremenu u kojem sam radio i djelovao. Zaista je trebalo i hrabrosti i mnogo umješnosti ostati cijeli radni vijek u jednom džematu. Ja sam zadovoljan s onim što smo svi zajedno postigli.“, prepun emocija istakao je ef. Beglerović.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović ocijenio je kako su penzionirani imami svojim aktivnostima i angažmanom davali prepoznatljiv ton u radu Islamske zajednice u Mostaru. „Ovi imami su djelovali u tri različita društvena perioda. Svako to vrijeme imalo je velike izazove i valjalo je u svakom od njih naći odgovore. Zato im se u ime Islamske zajednice želim zahvaliti i čestitati. Raduje me da su se odlučili da ostave pisani trag kao dokumentacijsko štivo i kao trajnu vrijednost svima nama“, kazao je muftija Dedović.
Na kraju svečanosti penzioniranim imamima u ime Medžlisa IZ-e Mostar i Muftijstva mostarskog uručeni su uobičajeni pokloni za ove svečane prilike.