Obilježena dvanaesta godišnjica smrti Alije Izetbegovića i Hivzije Hasandedića

531
Miz Mostar Aktivnost

Posjetom mezara Hivzije Hasandedića i učenjem hatma dove pred njegovu dušu i dušu rahmetli Alije Izetbegovića danas je u Mostaru obilježena Dvanaesta godišnjica smrti ova dvojice bošnjačkih velikana.

Miz Mostar Aktivnost

Nakon podne namaza danas je u Karađoz-begovoj džamiji poklonjena hatma dova pred duše rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Hivzije Hasandedića najpoznatijeg istraživača kulturne baštine Bošnjaka u Hercegovini koji su na današnji dan, s razlikom od dva-tri sata, napustili ovaj svijet. Hatmu tradicionalno, već dvanaeset godina zaredom, ovoj dvojici bošnjačkih velikana uče mostarski imami kako bi na taj način sačuvali sjećanje na njihova djela i njihov doprinos afirmaciji slobode, jednakopravnosti i čestitosti.

Miz Mostar Aktivnost

Hatma dovu proučio je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić podsjetivši da su ishodišta i motivi kojim su se rukovodili Izetbegović i Hasandedić proizašli iz islamska vjerskog svjetonazora. „Izetbegović se zalagao za pravednost i vladavinu prava, da se svačije pravo i ravnopravnost poštuju. Hasandedić je iza sebe ostavio iznimno vrijedna naučno istraživačka djela od kojih će imati nagradu sve dok ih ljudi budu koristili“, kazao je Cikotić. Pozvao je vjernike da u svom životu slijede njihove primjere i da se trude da u životu učine što više dobrih djela.

Miz Mostar Aktivnost

Na gradskom groblju Sutina cvijeće na mezar položili su predstavnici obrazovnih i kulturnih institucija u Mostaru, Univerziteta „Džemal Bijedić“, Muzeja Hercegovine, Arhiva Hercegovine, te predstavnici federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke. „Hivzija je svojim samozatajnim istraživačkim radom dao značajan doprinos očuvanju kulturne baštine, ne samo u Mostaru već i na širem području Hercegovine, što je od velikog značaja za razumijevanje i lakše shavatanje društveno političkih prilika naše povijesti.“, kazao je prorektor za naučno istraživački rad Univerziteta „Džemal Bijedić“ prof.dr. Elvir Zlomušica. Podsjetio je na činjenicu da je Univerzitet znao prepoznati ulogu Hivzije Hasandedića i obim naučno istraživačkog rada te mu je stoga na svečanoj sjednici Savjeta Univerziteta održanoj 15. februara 2001.g. dodijeljeno zvanje počasnog doktora nauka. Iz te činjenice, kazao je Zlomušica, proističu određene obaveze Univerziteta prema Hivziji Hasandediću. Podvukao je kako bi taj primjer trebale slijediti i sve druge institucije i ustanove koje Hivzija svojim radom zadužio. Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke, Univerzitet „Džemal Bijedić“, Muzej Hercegovine, Arhiv Hercegovine do kraja godine će organizirati naučni skup o istraživačima i naučno istraživačkom doprinosu od šireg društvenog značaja za Hercegovinu.