Najbolje učenike mekteba preporučujemo Medresi

793
Miz Mostar Aktivnosti

Tradicionalni način obilježavanja završetka mektepske nastavne godine Medžlis Islamske zajednice Mostar proteklih godina je preinačio u svečani kulturni program pod simboličnim nazivom „Mektepska akademija“.

Raskošni talenti

U programu Mektepske akademije su sinoć (9. juni) učenici mostarskih mekteba pred mnogobrojnim publikom, roditeljima, rodbinom i građanima Mostara reprezentirali svu raskoš naučenih lekcija. Sam sadržaj svečane Mektepske akademije smješten je u nenametljiv vjersko-kulturni izraz. Ljubav i brižnost koju su pokazali Mirza Bašić, polaznik mekteba Donja Mahala, dok je učio ašare (pobjednik na regionalnom takmičenju Mostarskog muftijstva) i Harun Ćatić, polaznik mekteba Vrapčići, učeći suru Duha dokazali su bezbrojne mogućnosti učenja s lahkoćom, čuvanja i prakticiranja dini-Islama. Interpretacijom ilahija Nihad Đulić, polaznik mekteba Gubavica, snažno i smjelo prenio je vlastitu čistu emociju oduševljenja na sve prisutne, dok je Faris Šarančić, polaznik mekteba u Vrapčićima, punim teatarskim manirom i izvedbom nekoliko dramskih scena iz drame Jasmine Demirović „Ja, Mehmed-beg zaim Karađoz“ dodatno potvrdio talentiranost svoje generacije, ali s druge strane i uskraćeni prostor šire društvene zajednice u kojem će djeca razvijati svoje talente. Učenicima mostarskih mekteba, i mnogobrojnim posjetiteljima s vidnim ushićenjem obratio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović. „Hvala dragome Bogu što večeras mogu zajedno sa svojim kolegama imamima i s vama podijeliti svu radost i sreću ovoga trenutka. Energiju koji svi mi zajedno ulažemo u afirmaciju mektepske nastave trebamo čuvati, njegovati kako bismo ga učinili još otvorenijim, prosperitetnijim i privlačnijim. Morat ćemo učiniti još napora u ugraditi individualne i kolektivne ljubavi kao bi smo ga učinili još atraktivnijim“, kazao je ef. Dedović. Podsjetivši prisutne na aktivnosti i projekte koje je realizirao Medžlis Islamske zajednice Mostar protekle godine glavni imam Dedović je kako su najbolji od njih Mirza, Amar, Alija, Sadžida, Admiru odlučili upisati Karađoz-begovu medresu.“ Nije brojna ekipa ali je izuzetno darovita, talentirana i spremna za nove naučne izazove i zadatke. Očekujem da će ih profesori naše medrese još više oplemeniti i odgojiti u duhu naše vjere, tradicije i vremena koje nam je povjereno u emanet od dragog Boga“, zaključio je glavni imam.

Svečana dodjela nagrada

Tokom svečanosti glavni imam Salem ef. Dedović uručio je prigodne novčane nagrade najuspješnijim polaznicima mektepske nastave i diplome pobjednicima mektepskog takmičenja dok je pobjednicima u sportskim takmičenjima na petoj Mektepskoj olimpijadi održanoj 2. juna nagrade uručio Jusuf ef. Kafadar. Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ Mostar dodijelila je posebna priznanja za uspješan dugogodišnji rad u procesu vjerskog poučavanja u mektebu Avdi ef. Abazi i Sakib ef. Kadriću. Priznanja za doprinos u organizaciji Mektepskih akademija dodijeljena su mektebima: Vrapčići, Šarića džamije, Donje Drežnice, Blagaja i Opina. Posebna priznanja dodijeljena su Dževadu Bašiću, Edinu Mušinoviću, za roditeljski doprinos i Enveru Džihi, dr. Emiru Fazliebegoviću i h Ahmetu Dediću za doprinos u stvaranju uvjeta za održavanje mektepske nastave.

Mektepskoj akademiji Medžlisa IZ Mostar prisustvovao je i rektor Internacionalnog univerziteta Novi Pazar dr. Mevlud Duduć. Dr. Dudić nije krio oduševljenje programom i njegovim značajem te ustvrdio kako je ovaj događaj preteča afirmacije mektepske nastave. U razgovoru sa glavnim imamom dr. Dudić je pozvao predstavnike Medžlisa IZ Mostar da posjete Internacionalni univerzitet kako bi razmijenili obrazovno-odgojna iskustva mladih generacija.