Bajramska radost upotpunjena koncertom ilahija i kasida

721
Miz Mostar Aktivnosti

U organizaciji B.Z.K. Preporoda i Medžlisa Islamske zajednice Mostar u USRC „MIDHAT HUJDUR HUJKA“ sinoć je na fudbalskom igralištu održan tradicionalni bajramski koncert.
U dvosatnom programu odabranih ilahija i kasida čiju je selekciju izvršio maestro Emir Nuhanović publika je uživala u briljantnim interpretacijama horova: Mostarske kiše, El-Kamer, Omladinski hor Livno, Sejfullah, te solista: Alise Hadžiosmanović, Mirze Alijagića, osnivača poznate grupe „Mirzino jato“ i specijalnog gosta iz Istanbula Fatiha Orhana Čakmaka.

„Jako mi je žao što ovom koncertu ne prisustvuje veći broj građana Mostara. Jako mi je žao jer je program izuzetno kvalitetan i dobar. Tada bi bilo mnogo bolje“, rekao nam je maestro Nuhanović. Prema njegovim riječima program je prilagođen horovima i interpretatorima iz Mostara jer je to prilika da se da šansa Mostarcima da se afirmiraju i u javnosti a neosporno je da imaju kvalitet. Na naše pitanje kako doživljava rad sa mladima Nuhanović ističe kako istinski uživa u tome. „Ja uživam u radu s njima jer oni daju sve od sebe. Ima dosta profesionalnih horova koji im po kvalitetu nisu ni blizu“, ocijenio je Nuhanović.

Slične utiske sa ovoga koncerta s nama je podijelio i Mirza Alijagić. „ Muzikom sam se počeo baviti prrije trideset godina. Ne baš tako često ali već 15-tak godina nastupam i na bajramskim koncertima ito uvijek bez honorara. Volio bih da ovakve manifestacije podrže i drugi i moje kolege“, rekao nam je Alijagić.

A najviše oduševljenje i tokom nastupa i tokom razgovora s nama iskazao je gost večeri Fatih Čakmak. „Volim puno Bosnu i ovo je nakon Sarajeva moj drugi nastup u vašoj zemlji. Objavio sam CD bosanskih ilahija, na bosanskom jeziku a sav prihod od prodaje donirat ću i posvetiti Majkama Srebrenice“, s oduševljenjem priča Čakmak.