Manifestacija ‘Putevima pobjede’, petak 14. juni

548
Miz Mostar Aktivnosti

Tradicionalna manifestacija „Putevima pobjede“, a kojom se obilježava dan oslobođenja Podveležja od stradanja i napada srpsko-crnogorskog agresora, po 18 put održana je na platou Podveležja, i to 14. i 15. juna 2013. godine.

Manifestacija, koja svake godine bilježi raznovrsnije programe i boljitak u organizacijskom smislu, ove godine otpočela je javnom tribinom pod nazivom „Bitno je biti Bošnjak u Podveležju“, a na kojoj su o važnosti ove teme i predstojećem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini govorili dr Arif Smajkić i prof. dr Ferid Muhić. U dvosatnom razgovoru sa prisutnima, gosti tribine odgovarali su na sve nedoumice oko pitanja vezanih za temu tribine, i učinili jasnijim značaj isticanja i pisanja na popisu stanovništva kao Bošnjak, islamske vjeroispovijesti i jezika bosanskog!

Nakon tribine, koja je zainteresovala mnoge, u džamiji u Svinjarini, poslije klanjanog akšam-namaza, imami Medžlisa IZ Mostar proučili su Ja Sin i poklonili hatma-dova pred duše šehida Podveležja, Mostara, Bosne i Hercegovine. Poslije je održan kulturno-vjerski program na šehidskom turbetu, a u kojem su učestvovali učenici osnovne škole „Omer Maksumić“, članice Ansambla „El-Kamer“, pod voditeljskom riječi Emine Isić i Mirsada Puce. Mnogobrojnom skupu, koji je te noći pratio i ovaj program u sklopu manifestacije „Putevima pobjede“, obratili su se prof. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar i hfz. Husein Čajlaković, gost iz Zenice.

U svom obraćanju Glavni imam istakao je važnost obilježavanja jednog takvog datuma, koji Podvelešci svake godine obilježavaju i ne dopuštaju da dan odbrane Podveležja padne u zaborav, te govorio o ljepotama života na budućem svijetu onih koji su kao šehidi dali svoje živote, za odbranu Vjere i Domovine.

Hfz. Husein Čajlaković obratio se prisutnima kao poseban gost kulturno-vjerskog programa manifestacije „Putevima pobjede“ i zainteresovao prisutne svojim pitkim vazom, kojeg je govorio kao poruku kakav treba biti čovjek i njegov odnos prema životu, ali i prema šehidima, koji su dali živote kako bismo mi danas imali bolju budućnost.

Kulturno-vjerski program, već godinama, okuplja veliki broj posjetilaca, i jedna je posebna čar manifestacije „Putevima pobjede“, pa je tako bilo i ove godine, a upotpunjen je i ilahijama i kasidama, koje su izvodile članice Ansambla Medžlisa IZ Mostar, i od zaborava otrgle sjećanje na šehide, pozivajući da se na šehidskom turbetu zapitamo gdje smo danas i koliko često nam jesu u mislima najbolji sinovi Bosne i Hercegovine. Pomenuti program iznjedrio je ugodnu noć sjećanja i čuvanja od zaborava uspomena na dane agresije, u kojima su Podvelešci izvojevali pobjedu nad neprijateljem koji je htio uzeti i zauzeti ono što mu ne pripada, a što ovaj narod srcem voli!

Tekst: Meadin Mrndžić
Foto: Asim Jelovac