Svečano otvorena četvrta edukativna radionica ‘Kamp za mujezine’

741
Miz Mostar Aktivnosti

U subotu 16. juna 2013. godine u Studentskom hotelu Mostar svečano je otvoren ovogodišnji Kamp za mujezine.

Kamp za mujezine je odgojno-edukativna radionica koju već četvrtu godinu zaredom u sklopu svojih aktivnosti za polaznike mekteba organizuje Medžlis Islamske zajednice Mostar.

Na samom početku programa odlomak iz Kur’ana časnog proučio je Jusuf –ef. Kafadar, imam Sevri hadži Hasanove džamije.

U uvodnom obraćanju voditelj kampa Amir ef. Delić je istakao da je ovo prvi put da se Kamp za mujezine odvija u Studentskom hotelu Mostar te izrazio nadu da će tako biti i ubuduće. Prema riječima Amir –ef. ono što ovogodišnji kamp čini još više posebnim jeste i brojnost djece koja dolaze iz gotovo svih mostarskih džemata.

Zatim se prisutnim obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem –ef. Dedović koji je u svom govoru izrazio zadovoljstvo što su roditelji još jednom ukazali svoje povjerenje Medžlisu slanjem svoje djece u ovu desetodnevnu radionicu. Glavni imam je istakao da svi moramo zajednički raditi na odgoju i obrazovanju naše djece i čuvati naše međusobno povjerenje i jedinstvo.

Čast da ovogodišnji Kamp za mujezine proglasi otvorenim pripala je muftiji mostarskom hadži Seid –ef. Smajkiću koji je istakao važnost uloge mujezina u našem učenju, praksi i tradiciji.

U svom obraćanju mostarski muftija je polaznicima Kampa, između ostalog, rekao da su oni u fazi mladosti i da je trebaju iskoristiti prije starosti, da trebaju iskoristiti zdravlje prije bolesti, slobodno vrijeme prije zauzetosti, život prije smrti te da svaki trenutak života treba da služi nečemu i da ima svoj smisao.

Svojom izvedbom ilahija svečanost otvaranja je dodatno uljepšao novoosnovani mektebski hor Medžlisa Islamske zajednice Mostar, a u toku programa prikazana je i video prezentacija mektebskih aktivnosti u protekloj godini.