Trodnevno januarsko savjetovanje službenika islamske zajednice

656
Miz Mostar Aktivnost

Islamska zajednica u Mostaru na inicijativu muftije mostarskog Salem ef. Dedovića jučer je počela sa trodnevnim savjetovanjem za imame, muallime, vjeroučitelje, profesore medrese s ciljem sagledavanje ukupnog ambijenta u kojem se realizira misijsko djelovanje svih njenih institucija i organa na različitim poljima društvenog i javnog angažmana. Misijski rad Islamske zajednice u Mostaru u kvalitetnoj mjeri finansijski je osiguran stabilnim izvorima prihoda u poslovanju Medžlisa IZ Mostar, budžetskim tretmanom vjeronauke i cjelokupnog nastavnog procesa u Karađoz-begovoj medresi.

Miz Mostar Aktivnost

Prvog dana rada savjetovanje je otvorilo brojna pitanja i mogućnosti kvalitetnije saradnje i koordinacije među imamima, profesorima medrese i vjeroučiteljima u okviru planskog i institucionalnog djelovanja Zajednice u cjelini.

Miz Mostar Aktivnost

Ciljeve savjetovanja obrazložio je savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed ef. Husić. „Izazovi s kojima je suočena Islamska zajednica su jako osjetljivi i stoga trebamo biti krajnje dogovorni prema strategiji i ciljevima koji stoje pred Islamskom zajednicom“, ocijenio je dr. Husić. Podsjetio je kako je i Rijaset IZ u BiH pokrenuo određeni vid reformi u segmentima administracije i misijskog djelovanja u obrazovno odgojnim institucijama.

Miz Mostar Aktivnost

Potrebu čvršće saradnje, veće i efikasnije koordinacije svih uposlenika na polju misijskog rada muftija mostarski Salem ef. Dedović smatra neophodnom, veoma važnom i nužnom. „Nadam se da će svako za sebe na ovom savjetovanju moći naći motivirajući i poticajne sadržaje. Izuzetno je važno da su svi akteri djelatnika na afirmaciji i prezentaciji islama na jednom mjestu i u stalnom kontaktu“, pored ostalog kazao je muftija Dedović. Naglasio je kako je veoma važno da se jedni na druge mogu osloniti i sagledati u kojim segmentima rada mogu međusobno sarađivati. „U ovom dinamičnom vremenu djelovanja, na ovom uskom prostoru Grada Mostara, u kojem djeluju i paralelni sistemi, traži se od nas da imamo jasan stav, stav koji govori jednim jezikom i jedinstvenim tumačenjem islama“, poručio je muftija.

Miz Mostar Aktivnost

Prvog dana savjetovanja o temi „Institucionalno predstavljanje islama u Bosni i Hercegovini, historijski tokovi, islamska misao, savremeni izazovi (vanjski i unutrašnji) govorio je profesor Mustafa Spahić. Mr. Muamer Tinjak iznio je vrlo interesantna razmišljanja o izazovima savremenog menadžmenta unutar Islamske zajednice, od džemata preko vjeronauke do medresa. O temi „Vještine komuniciranja u džematu“ govorili su Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozara i mr. Abdulgafar ef. Velić imam Istiklal džamije u Sarajevu, dok su o temi „Informisanje javnosti o radu i aktivnostima Islamske zajednice na različitim poljima; mogućnosti i izazovi“ govorili glavni i odgovorni urednik Preporoda dr. Ekrem Tucaković, i direktor radija BIR Nedim Hrbat.

Miz Mostar Aktivnost

U nastavku rada ovog sajetovanja planirano je da o Radu imama, muallima, muderrisa i vjeroučitelja u sistemu standarda i vrednovanja govori Ramo ef. Kajan, o imamsko–muallimskom, i prosvjetno –pedagoškom radu, nekad i sada, uz analize i refleksije Avdo ef. Abaza i Abdulgafar ef. Jukić, imami u penziji. O „Problemima i izazovima u imamskom, vjeroučiteljskom i profesorsko-predavačkom radu u našem vremenu“ govorit će dr. Ahmed ef. Husić. Planirano je također da oglednu hutbu, nastavni sat, vaz i predavanja uz rad u radionicama i praktična izvedbama održe Izet ef. Čamdžić, Tahir Taslaman, Sejo Krhan i Muhamed ef. Velić. Mr. Mustafa Prljača govorit će o temi „Pisani i istraživački rad u radu imama, vjeroučitelja i muderrisa“, potpredsjednik Sabora IZ-e u BiH i predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac i sekretar Rijaseta Mensur Karadža govorit će o „Organizacija i ustrojstvo islamske zajednice“, a profesor Mustafa Sušić „O primjeni šerijatskih propisa“.

Miz Mostar Aktivnost

i muderrisa“, potpredsjednik Sabora IZ-e u BiH i predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac i sekretar Rijaseta Mensur Karadža govorit će o „Organizacija i ustrojstvo islamske zajednice“, a profesor Mustafa Sušić „O primjeni šerijatskih propisa“.