Pred ljubiteljima pisane riječi u Mostaru, u duhu obilježavanja oktobra-mjeseca knjige, upriličena je književna večer sa Konjičaninom Esadom Bajićem. Bajić za sebe kaže da je “čovjek koji razvija razum, a živi po osjećajima”. U stilu te izjave, prožeta lijepim osjećajima protekla je 29. oktobarska noć u multimedijalnoj sali Studentskog hotela “Mostar”, u organizaciji MIZ Mostar i Kulturno-edukativnog centra za ženu “Sehara”.

Moderatorica večeri bila je Dženana Pekušić, profesorica bosanskog jezika. Citirajući odlomke iz Bajićevih djela, profesorica je navodila autora da ih oživljava u svom govoru, a publika je proživljavala te trenutke u mislima.

Poseban akcenat stavljen je na roman “Sjena jednog Taiba”, koji je bio inspiracija za temu književne večeri. Esad Bajić, kao Taib, posmatrač iz današnje perspektive, ali i Taib, kao simbol svih posmatrača među prisutnima: “Kad sam pošao u Mostar, razmišljao sam da uzmem dvogled. Znate kad gledate kroz dvogled s jedne strane, svijet izgleda preblizu, a kada ga okrenete postaje manji i udaljava se od vas. Taib je lik koji se kreće između te dvije krajnosti. Kada pogleda svijet oko sebe kroz dvogled, ponekad mu se učini toliko blizu da se prepadne. A onda okrene taj dvogled obratno pa mu taj svijet izgleda daleko. Stalno je u tom primicanju i odmicanju, iz razloga što traži sebe”, zaključio je.

Do kraja večeri prisutni su imali priliku slušati o Taibovom, odnosno Esadovom pogledu na svijet, s posebnim osvrtom na vjeru kao pokretač i izvor snage u ratnom i posljeratnom periodu. Noć je protekla u prijatnoj atmosferi, a posjetioci su, obogaćeni još jednim iskustvom proširli svoje vidike kroz Taibov dvogled, u vidu usmenog izlaganja i Esadovih izdanja, koja su imali priliku kupiti na kraju.