Glavni imam na međureligijskoj tribini u Mostaru predstavio osnovna učenja Islama

903
Miz Mostar Aktivnosti

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem -ef. Dedović je u srijedu 12. juna 2013. u franjevačkom samostanu u Mostaru učestvovao na međureligijskoj tribini na kojoj su učešće uzeli i predstavnici drugih religijskih zajednica Grada Mostara; fra Iko Skoko, gvardijan franjevačkog samostana, Danilo Pavlović, iguman manastira u Žitomisliću i gosp. Zoran Mandelbaun ispred jevrejske opštine.

Preko tri stotine mladih, koji pohađaju vjeronauk za odrasle u Franjevačkoj crkvi i imaju redovna sedmična okupljanja srijedom pod vođstvom fra Dalibora Milasa, prisustvovalo je na ovoj međureligijskoj tribini.
Predstavnici religijskih zajednica mladima su prezentovali osnovna učenja svoje vjere.

Glavni imam Salem –ef. Dedović je temeljito predstavio osnovna učenja islama, kroz pojašnjavanje pojmova iman, islam i ihsan, te u svom petnaestominutnom predstavljanju, izložio je, takođe, i temelje islamske duhovnosti, pogled islama na druge religije, učenje o svijetu, životu i čovjeku.

Svi učesnici su izrazili spremnost i otvorenost za ovakve međureligijske susrete i tribine, gdje se iz prve ruke i iz vlastitog svjetonazora, predstavlja svoje učenje drugima.