Svečano otvorena 40 jubilarna manifestacija Dani Mevluda i zikra

543
Miz Mostar Aktivnost

Koncertom ilahija i kasida, na kojem su nastupili hor El-Misbah, hor učenika osnovnih škola s područja Grada Mostara i Mostarske kiše sinoć je u avliji Blagajske tekije svečano otvorena jubilarna 40. Manifestacija „Dani Mevluda i zikra“. Manifestaciju koja će trajati do 15. maja otvorio je mostarski muftija Salem ef. Dedović. Manifestacija obiluje brojnim vjerskim i kulturnim sadržajima.

Miz Mostar Aktivnost

Muftija je podsjetio da je vrelo Bune u cjelokupnom civilizacijskom kontinuitetu bilo mjesto nadahnuća i spoznaje. „Nadam se da ćemo ove godine uspjeti u namjeri da ova manifestacija bude prepoznata kao naša domaća, manifestacija naših hercegovačkih džemata“, istakao je. Pozvao je lokalno stanovništvo Blagaja da se još više uključi u organizaciju programa manifestacije. „Blagaj mora više otvoriti svoju dušu i svoje srce i prepoznati njen značaj i njene domete. Mi imamo obavezu i odgovornost prema 30 000 ljudi i više koji će biti naši dragi gosti“, kazao je muftija.

Podcrtao je kako je cilj manifestacije da kroz nju jačamo svoju vjeru, njegujemo duhovni i moralni rast, da na njenim temeljima razvijamo i jačamo naše praktikovanje i naše razumijevanje islama. „Našu vjersku tradiciju i praksu nam ne smiju uzeti i zatamniti. U tome je velika odgovornost svih nas, Bošnjaka i Bošnjakinja koji želimo ovdje živiti i prenijeti emente naše vjere i naše tradicije budućim generacijama“, poručio je muftija.

Manifestacije će biti nastavljena odmah nakon prvomajskih praznika 4. maja za kada je planirane promocija knjige “Korijeni hercegovačke begovske porodice Ljubović”, autora Envera Ljubovića, na kojoj će pored autora govoriti prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović i mr. Nusret Omerika.

Centralna manifestacije Dana mevluda i zikra biće upriličena 9. maja na Vrelu Bune ispred Blagajske tekije s početkom u 11 sati.