Džemat Brankovac I IV Osnavna škola dogovorili saradnju u programiskim aktivnostima

852
Miz Mostar Aktivnost

Mostarski imami iz džemata Brankovac Amar ef. Čopelj i Amir ef. Delić, ponukani zaključcima januarskog savjetovanja institucija Islamske zajednice, na kojem je ukazano na potrebu bolje saradnje sa drugim, relevantnim društvenim institucijama i organizacijama, danas su posjetili rukovodstvo IV osnovne škole gdje su se sastali sa direktoricom Seadom Kuštrić i nastavnicima vjeronauke Ibrom ef. Eminovićem, Himzom Isićem i Elvedinom Durakovićem.

Budući da je IV osnovna škola smještena na području džemata Brankovac, gdje djeluju dva mektepska punkta (u Vučjakovića i Karađoz-begovoj džamiji) i da ove dvije odgojno obrazovne ustanove, uglavnom, rade sa istom ciljnom grupom međusobna saradnja i koordinacija jedan je od njihovih zajedničkih interesa. Mektpesku nastavu u džematu pohađa oko 100-tinjak učenika IV osnovne škole. Imami su direktoricu Kuštrić upoznali sa planom i programom rada koji realiziraju u mektebima.

„Impresionirani smo sa onim što radi IV osnovna škola, pogotovo na planu roditeljske saradnje, što rade sa socijalno osjetljivim kategorijama djece. Rado ću biti njihov učenik i od njih učiti o tim procesima. Trenutno rade na realizaciji projekta „osnaživanja porodice“. Rado ćemo im pomoći u tome i toplo taj projekat preporučujem svima“, kazao nam je Amir ef. Delić. Na kraju su imami izrazili iskrenu zahvalnost i dodijelili zahvalnicu menadžmentu škole za rezultate koje su ostvarili na polju odgoja i za iskazanu spremnost u razmijeni iskustava. „Razgovarali smo o brojnim pitanjima i razmijenili ideje koje bi mogle značajno doprinijeti rezultatima odgoja i obrazovanja. Cilj nam je isti, odgojiti dobrog i moralnog čovjeka“, poručio je ef. Delić.

U drugom dijelu radne posjete dogovoreni su i konkretni zajedničkih programi. Prije svega riječ je o programima koje će organizirati džemat u džamijama sa učenicima i programima u IV osnovnoj školi sa polaznicima mektepske nastave.