U Donjoj Mahali održana centralna svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-Bedr

921
Miz Mostar Aktivnost

Mubarek noć Lejletu-l-bedr svečano je obilježena i u gradu Mostaru. I ove godine centralna manifestacija povodom Lejletu-l-bedra upriličena je u Donjoj Mahali u organizaciji Medžlisa IZ Mostar, džemata Donja Mahala i Udruženja građana “Sinovi Mahale”.

Svečanost je održana u Jahja Esfelov-Nametkovom mesdžidu, a prisustvovao joj je veliki broj džematlija. Voditelji programa bili su prof. Meadin Mrndžić i prof. Bea Balta, a program su prelijepim izvođenjem ilahija uljepšale članice Medžlisovog hora “El-Kamer”.

Miz Mostar Aktivnos

Na početku programa, odlomak iz Časne Knjige proučio je Harun Pobrić, učenik prvog razreda Karađoz-begove medrese, da bi se potom prisutnima obratio, u ulozi domaćina, Jusuf ef. Kafadar, imam džemata Donja Mahala.

O poukama i porukama Bedra, naglasio je u svom obraćanju ef. Kafadar, muslimani današnjice vrlo malo razmišljaju. Ocijenio je kako je bitka na Bedru svijetli primjer neponovljivog humanizma odnosa prema čovjeku kao Božijem stvorenju jer u toj bici nisu ubijani zarobljenici i nedužni.

Pokazivanje interesa za ramazanske aktivnosti, za post, ibadete, prisustvo svečanim programima kod džematlija Donje Mahale tokom ramazana, rekao je ef. Kafadar, jasan su znak i čvrst dokaz da se sve veći broj njih želi uključiti u stvaranje boljeg i povoljnijeg opće-društvenog ambijenta. „U ovom vremenu posebno skrećem pažnju na naše jedinstvo, jedinstvo vjere, jedinstvo zajednice i safa, jedinstvo riječi i svaku drugu vrstu jedinstva koja će olakšati muslimanima život i na ovom i na budućem svijetu“, poručio je ef. Kafadar.

O zajedništvu muslimana govorio je i Ilham ef. Puce, vršilac dužnosti glavnog imama Medžlisa IZ Mostar, koji se pri kraju svečanosti obratio prisutnima. Nakon podsjećanja na događaje bitke na Bedru i komentara kur’anskih ajeta o tom događaju ef. Puce se posebno zadržao na tumačenju dobro poznatog hadisa Muhameda a.s. u kojem Poslanik kaže da su se vjernici s Bedra vratili iz male u veliku bitku, u bitku sa samim sobom.

„Ramazan je divna prilika da postom i namazima učvrstimo našu vjeru, odgojimo naše osobine“, rekao je ef. Puce. Posebno je akcentirao važnost očuvanja jedinstvenog moralnog vrijednosnog sistema koji je utemeljen na islamu. „Veoma je važno da čuvamo naže zajedništvo, da izgrađujemo i čuvamo naše porodice, da jačamo naše veze sa našom rodbinom i komšijama, da utječemo na izgradnju još čvršćeg safa, jer od čvrstine našeg vjerovanja u Allaha i od našeg jedinstva zavisi mnogo toga. Kad god su Bošnjaci kroz historiju pokazali čvrstu vjeru u Allaha i kad god su pokazali visok stepen zajedništva i solidarnosti oni su pobjeđivali“, tumačeći poruke Bedra rekao je ef. Puce.

Svečanost je završena hair-dovom, koju je proučio upravo Ilham ef. Puce.