Dan Armije obilježen u džematu Gubavica

695
Miz Mostar Aktivnost

U sklopu mnogobrojnih džematskih aktivnosti džemata Gubavica, u subotu 16.04.2016 godine upriličeno je predavanje i sjećanje na Dan Armije prije podne namaza, ispred džamije i šehidskog spomen obilježja.

Uslijedilo je obraćanje imama džemata Abaz ef. Tule, koji je govorio o ovom vrlo važnom i značajnom datumu u modernoj historiji, o posebnosti naših šehida, ali i boraca i gazija koji su svojim životima i djelovima tijela branili i odbranili ovaj dio ili parče naše zemlje, da bi mi mogli danas na dostojanstven način obilježavati ove datume.

„Naši šehidi, su ostavili emanet svima nama da ovakve slične datume moramo i trebamo obilježiti kao i prenositi svijest o tome na našu djecu tj. na buduće generacije“, kazao je ef. Tule. Poslije se obratio džematu istaknuti borac i gazija Meho Ljevo koji govorio o samom formiranju Armije, kao i organizaciji boraca u minulom ratu.

Ljevo je istakao da se naše današnje mlađe generacije moraju obrazovaati kako bi se mogli kroz život odbraniti i oduprijeti svim izazovima. Ljevo je u svome obraćanju evocirao sjećanja na par svojih saboraca koji su pali kao šehidi da bi mi mogli danas biti ovdje gdje jesmo. Poslije obraćanja uslijedilo je klanjanje podne namaza, a poslije klanjanja namaza proučen je Ja’sin pred duše šehida.