Miz Mostar Džemati Historijat

Dželila, Hafiza i Hidajeta Arnaut pohađaju mektebsku nastavu u džematu Podgorani su tri sestre koje zaslužuju našu pažnju i poštovanje. Najredovnije su polaznici u mektebu. Kur’an uče lijepo i tečno. Vole džamiju, mekteb i Kur an. Odgovorna su i odgojena djeca koja vrijedno uče sa svojim imamom. Hafiza i Dželila su učestvovale na mektebskom takmičenju našeg medžlisa i ostvarili su zapažene rezultate. Hidajeta uči u Kur anu od svoje šeste godine. Osim što lijepo uče Kur an ističu se i po svom lijepom ponašanju. Njihovi roditelji su svjesni hadisa Allahovog Poslanika koji govore o vrijednosti i važnosti odgoja djece.

„Šta je najveća vrijednost, najskuplja dragocjenost i najljepši ukras koji roditelji mogu ostaviti svojoj djeci?, odgovara Vjerovjesnik: “Lijep odgoj je najvrednije nasljedstvo koje roditelj može ostaviti svome djetetu”.

Kao što govori o značaju i veličini odgoja dvije kćeri Vjerovjesnik ističe fadilete i dobrote odgoja tri kćeri na islamski način: “Ko na halal-način othrani tri kćeri, lijepo ih odgoji i ljudski s njima postupa, kao nagradu zaslužuje džennet”.