Obnova Sultan Bajazidove – Careve džamije

1091
Miz Mostar Aktivnosti

Sultan Bajazidova – Careva džamija u Nevesinju spada u red najstarijih džamija na području čitave Hercegovine. Izgrađena je na ime Sultana Bajazida prije 1512. godine.

Uz nju su nekoliko stoljeća djelovala i dva čuvena obrazovna nastavna zavoda, institucije Daru-l-Kur’an i Daru-l-hadis. Careva džamija predstavlja jedinu džamiju koja je korištena kao islamski vjerski objekat u gradu Nevesinju nakon II svjetskog rata.

U protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu srušena je do ispod temelja. Njeni kameni ostaci su dislocirani na deponiju u blizini Nevesinja, a Medžlis Islamske zajednice Mostar je prije nekoliko godina organizirao akciju dopremanja i sortiranja njenih ostataka.

Prošle godine u novembru mjesecu i zvanično je, nakon pribavljenih svih potrebnih dozvola, Medžlis Islamske zajednice Mostar otpočeo s procesom njene obnove. Za izvođača je nakon provedene procedure javnog poziva izabran G.D. “Bišina”. Za proteklu godinu dana urađen je vrlo zahtjevan dio posla na njenoj obnovi. S obzirom da za nastavak njene obnove nisu osigurana finansijska sredstva upućuje se poziv svim pravnim i fizičkim licima, te institucijama da se uključe u ovaj projekat i pomognu njegovom završetku.