Svečanom dodjelom diploma završen peti Kamp za mujezine

1335
Miz Mostar Aktivnost

Svečanom dodjelom diploma u Studentskom hotelu u Mostaru večeras je završen peti po redu „Kamp za mujezine“ Medžlisa IZ-e Mostar. U jednosedmičnim programima kampa sudjelovalo je 37 polaznika mostarskih mekteba. Prema ocjeni mostarskih imama koji rukovode jedinstvenom školom za mujezine, u odnosu na prethodne, ova generacija je ostvarila najbolje rezultate. Rukovodilac Kampa Amir ef. Delić komentarišići polaznike, njihovo ponašanje i nivo usvojenog znanja je kazao kako se radio o odgojno edukativnom kampu, a da su svi postigli zavidne rezultate.

Miz Mostar Aktivnost

U svom govoru okupljenim roditeljima, mualimima i prijateljima glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić podsjetio je na važnost i ulogu mujezina u islamskoj tradiciji, kojima je, kako je istakao, zagarantiran Dženet. Cikotić se zahvalio roditeljima što su ukazali povjerenje mostarskim imamima da im djecu podučavaju ovom časnom pozivu. „Ovo je prava prilika da sve one pozitivne vrijednosti naših porodica živimo i pronosimo. Islamska zajednica je opredijeljena našoj djeci i naim mektebima i tu svoju misijsku ulogu treba da iz godine poboljšava i dalje osmišljava kako bi učinili sve što je u našoj mogućnosti što bolje odgojimo“, kazao je ef. Cikotić. Na kraju je pozvao prisutne da i dalje čuvaju i njeguju međusobno povjerenje kako bi na taj način zavrijedili milost i naklonost Uzvišenog Allaha.

Miz Mostar Aktivnost

U ime roditelja organizatorima se za ovu vrstu nesvakidašnjeg druženja djece zahvalila Besada Jazvin. „Ovo je vrijedan projekat koji ne samo da nudi mogućnost da bar na kratko vrijeme sklonimo djecu sa ulice, već da ih na jednom višem nivou odgajamo i obrazujemo“, pozivajući rukovodstvo IZ-e da i dalje razvija i osmišljava slične programe.

Miz Mostar Aktivnost

Ispred učenika imamima se zahvalio Tarik Kreso koji je na sebi svojstven način opisao atmosferu koja je vladala tokom Kampa. „Kao i svi učesnici želio bih da ovaj kamp može trajati malo duže“, poručio je Tarik.

Miz Mostar Aktivnost

Diplome novim mladim mujezinima uručili su, glavni imam Suljo ef. Cikotić, pomoćnik glavnog imama mr. Dino Maksumić, Kenan ef. Ovčina i Aldin ef. Pendić predavči na kampu. Za najuspješnijeg polaznika imami su proglasili Muhameda Crnomerovića iz mekteba Pograđe. Kulturni centar Yunus Emre i predstavnici grada Kajserija, menadžemnt BH Telecoma sve polaznike su nagradili prigodnim poklonima. Izvedbom ilahija i kasida program su uveličale učenice Karađoz-begove medrese.

SPISAK POLAZIKA KAMPA ZA MUJEZINE 04.01.2016-11.01.2016
1. Faris Memić – Carina
2. Bakir Mutilović – Opine
3. Tojaga Dženis – Gubavica-Pijesci
4. Tule Harun – Gubavica-Pijesci
5. Ekrem Zekić – Cernica
6. Eldar Eglenović – Donja Drežnica
7. Ali Mustafić – Kočine-Masline
8. Emin Bojčić – Kočine-Masline
9. Arman Cerovina – Karađozbegova Džamija
10. Besim Jazvin – Karađozbegova Džamija
11. Samed Marić – Zalik I
12. Muhammed Topalli – Brankovac/Vučjakovića Džamija
13. Din Isić – Opine
14. Midin Bašić – Opine
15. Zejd Agović – Potoci
16. Jelovac Hamza – Dračevice
17. Eminović Tarik – Dračevice
18. Tarik Mehremić – Donja Mahala (Nezir-Agina Džamija)
19. Nidal Efica – Donja Mahala (Nezir-Agina Džamija)
20. Tarik Špago- Donja Mahala (Jahja Esfelov Mesdžid)
21. Tarik Kreso – Donja Mahala (Neziragina Džamija )
22. Neris Leho – Blagaj
23. Muhamed Delalić – Podvelež
24. Ali Delalić – Podvelež
25. Čustović Ibrahim – Vrapčići
26. Brajević Bakir – Vrapčići
27. Zolj Bakir – Vrapčići
28. Kurtović Danis – Vrapčići
29. Daris Ćorić – Livač
30. Muhamed Crnomerović – Pograđe
31. Duran Tipura – Podgorani
32. Ensar Tipura – Prigrađani
33. Tarik Pehilj- Ričina
34. Salih Nurković – Musalla
35. Riad Brkan – Musalla
36. Muhamed Kajmović- Gnojnice
37. Ahmed Tucović – Gnojnice