Miz Mostar Zanimljivosti

Bajramski koncert učenika osnovnih škola koji pohađaju nastavu po federalnom nastavnom planu i programu održan je večeras u Sali Narodnog pozorišta u Mostaru u organizaciji Medžlisa IZ-e Mostar i B.Z.K. „Preporod“, G.D Mostar. Na koncertu je učestvovalo oko 130 djece iz deset mostarskih škola. Cijelo vrijeme svi oni su bili jedan jedinstven hor, dok su se solisti, koje su kandidirale škole smjenjivali. Koncertom je maestralno dirigirao profesor muzičke kulture Edin Kmetaš. Dugogodišnja saradnja nastavnika, profesora i školskih horova na ovom projektu večeras je polučila iznimno dobre rezultate jer se publika tokom cijelog programa oduševljeno uključivala u ritmove i refrene dobro poznatih ilahija i kasida.

Miz Mostar Zanimljivosti

U večerašnjem programu učenici su izveli samo jednu novu ilahiji, dok su, s obzirom na činjenicu da nastava u HN kantonu još uvijek nije počela i da jednostavno nije bilo mogućnosti za probe, osnovu programa činile ilahije uvježbavane tokom prošle nastavne godine. Koncert je otvoren ilahijm „Hori, hori vasiona“ čiji ritam obiluje zanosom, ponosom i oduševljenjem da bi se ta osjećanja, u nastavku sasvim umješno pretovrila u osjećaji dostojanstva, što zapravao, u metaforičnom smislu i simbolizira ovaj najveći blagdan u islamskoj kulturi i tradiciji.

Miz Mostar Zanimljivosti

Ajla Behram Slijepčević magistar muzičke kulture nakon koncerta ocijenila je da je nivo muzičkog obrazovanja djece u osnovnim školama na zavidnom nivou te da nastavnicima i profesorima nije bilo teško postići željeni kvalitet. „Za relativno kratko vrijeme uradilo smo puno toga“, kazala je Behram Slijepćević. Prema njenim riječima cilj koncerta je sakupiti na jednom mjesto i sretnim povodom mostarsku mladost, vedrinu koja će znati iščitati bajramsku radosti i prenijeti tu energiju na publiku. „Djeca to osjećaju i jako to dobro rade.

Miz Mostar Zanimljivosti

Posebno smo sretni što se djeca međusobno druže i međusobno razmjenjuju iskustva i uvježbavaju harmoniju, što je od presudnog značaja, ne samo za nas u školama već i za širu društvenu zajednicu“, dodala je Behram. Na kraju koncerta glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić nastavnicima i profesorima muzičke kulture: Dijani Šoše, Muberi Muminagić, Amri Dugalić, Ajli Behram Slijepćević, Vedranu Maksumiću, Elmi Obad i Edinu Kmetaši uručio je prigodne zahvalnice i poklone.

Bajramski koncert 2016