Sa radom počeo peti „Kamp za mujezine“ Medžlisa IZ-e Mostar

664
Miz Mostar Aktivnost

U prisustvu roditelja i mualima danas je u Studentskom hotelu u Mostaru svečano otvorena peti po redu „Kamp za mujezine-Medžlisa IZ-e Mostar. U ovoj generaciji mujezina prijavilo se 37 polaznika mostarskih mekteba. Do sada je kroz ovu jedinstvenu školu prošlo 105 dječaka. Osnovni fokus nastavnog plana i programa su učenje ezana, ikameta, zikra nakon dnevnih namaza, džume i bajrama, te rad s polaznicima na sticanju samopouzdanja. Ove godine, kako je istaknuto na svečanom otvorenju, za razliku od prethodnih kamp se održava u toku zimskog raspusta. Polaznici će biti smješteni u Studentskom hotelu gdje će se predviđena nastava odvijati do 10. januara. Prigodnim obraćanjem jednosedmičnu radionicu za mujezine otvorio je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić.

Miz Mostar Aktivnost

„Okupljeni u dobru u našoj drugoj kući, našim vakufima, okupili smo se s ciljem da čuvamo i gradimo našu zajednicu. Ovo je naša zajednica ovo je naša budućnost“, kazao je ef. Cikotić. Podsjetio je na kur’anske ajete u kojima se govori o onima koji pozivaju Allahu, dobročinstvu i koji čine dobra djela. „Hvala Allahu vrijednosti tog života se prenose s generacije na generaciju i nadamo se da će ovo biti zlatna generacija koja će s ponosom pronositi tu pozitivnu emociju i ljepotu“, izrazivši nadu da će oni tu ljepotu najprije iskazivati u svojim kućama i džamijama naglasio je Cikotić.

Miz Mostar Aktivnost

Zahvalio se rukovodstvu Medžlisa IZ-e Mostar koji su podržali ideju organiziranja „Kampa za mujezine“. „Naš Medžlis za ovakve projekte ima posebne osjećaje i prepoznaju njihovu važnosti“, rekao je ef. Cikotić. Proglasivši Kamp službeno otvorenim polaznicima je poželio puno sreće i lijepog druženja. Prema planiranom programu o radu učesnici će u petak 08.01. u mostarskim džamijama mujeziniti za vrijeme džume–namaza. U sklopu dnevnih aktivnosti Kampa, planiran je obilazak gradskih džamija.