Promovisana knjiga: Hutba – svjedok vremena Šefika ef. Čavčića

408
Miz Mostar Aktivnosti

Sinoć je u Studentskom hotelu Mostar, u njegovoj multimedijalnoj sali, održana promocija knjige “Hutba-svjedok vremena”, autora Šefik ef. Čavčića.

Promocijom knjige koja sadrži lijepu i korisnu riječ, i koja odiše porukama dobra, otpočeli su programi kojima će Medžlis IZ Mostar obilježiti 12. rebiu-l-evvel, dan rođenja Allahovog poslanika – Muhammeda, a.s. Knjiga „Hutba-svjedok vremena“ priča je kazivana sa minbera džamije „Bosanski mudžahidi“ u periodu 1996-2013. godina.

Priča je o 18 godina, koliko ih je do sada autor knjige proveo na dužnosti imama, hatiba i muallima u pomenutoj džamiji. Izdavač tog značajnog djela je Medžlis IZ Mostar. Multimedijalna sala Studentskog hotela Mostar bila je, uistinu, premala da primi sve one koji su željeli prisustvovati promociji knjige „Hutba-svjedok vremena“.

O knjizi su, kao njeni promotori, govorili: prof. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar; prof. dr Smail Klarić, profesor na Univerzitetu „Džemal Bijedić“; Seid ef. Smajkić, muftija mostarski, te autor djela.

Prof. Dedović, u svom kazivanju, osvrnuo se na tri segmenta u kojima je i sa kojima je nastajala ova knjiga, a to su vrijeme, mjesto i različita dob džematlija kojima su upućivane poruke hutbi sadržanih u knjizi „Hutba-svjedok vremena“.

Prof. Klarić kazivao je o samom sadržaju knjige i njegovim porukama, suštini onoga što ova knjiga u sebi nosi i nudi čitaocu. Tako je istakao najbitnije poruke iz ovog djela, te one koje su na njega, kao džematliju koji ih je slušao i sa minbera, ostavile poseban trag.

Muftija mostarski bio je obradovan velikom posjetom na promociji knjige, te je, ponukan tom činjenicom, pored čestitki autoru na urađenom djelu, konstatovao da se ovakvih i sličnih sadržaja treba priređivati još više na našim prostorima, posebno na onim mjestima gdje je naš narod u manjini, tj. tamo gdje se naš narod vratio na svoja ognjišta i odlučno čuva svoj toprak. Pored toga da nam „mevluda treba i na takvim mjestima“, Muftija mostarski kazao je kako nam je itekako potreban i veliki islamski centar, koji je odavno planiran u gradu Mostaru, ali zbog politike i političkih nedogovora nikada za njega nije dobijena dozvola.

Na kraju promocije, prisutnima se obratio i Šefik ef. Čavčić, autor djela „Hutba-svjedok vremena“. On je podsjetio da je veoma značajno mjesto za nastanak knjige upravo minber džamije “Bosanski mudžahidi” u Sjevernom logoru, te je pozvao prisutne da se učenjem fatihe sjete njenog vakifa dr. Tantavija.

Autor knjige je u svom obraćanju posebno naglasio važnost i značaj hutbe rekavši: “Petak, džuma i hutba su veoma važni u životu muslimana… Poziv hatiba je vrlo odgovoran, zahtjevan i častan poziv… Ovu knjigu smatram jednom uspomenom na sve hatibe Mostara, sadašnje moje kolege hatibe i imame, i na prošle hatibe i imame koji su ovdje bili u našim džamijama.”

Šefik ef. je, između ostalog, rekao da ova knjiga svjedoči o radu džemata, kompletne zajednice, Islamske zajednice, šire društvene zajednice… Na samom kraju je uputio poziv da se nađe način da svi muslimani imaju mogućnost obavljanja džume-namaza u radnom vremenu. “U ovoj knjizi pročitaćemo i vapaj – poziv da se omogući odlazak na džumu svim muslimanima. Tom segmentu trebamo posvetiti mnogo više pažnje, da omogućimo svima koji žele da mogu prisustvovati džuma – namazu”, zaključio je Šefik ef. Čavčić.