Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar pozvala probosanske političke stranke da zaustave dalje devastiranje Mostara

550
Miz Mostar Aktivnosti

Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar na redovnoj sjednici održanoj 25.02.2012.g. pozvala je sve bošnjačke stranke u BiH i sve probosanski orijentirane pojedince i institucije da ne dopuste dalje političko devastiranje pozicije i položaja Bošnjaka u gradu Mostaru.

Provođenje Odluka Ustavnog suda koje se odnose na grad Mostar bez zaštitnih mehanizama o ravnopravnosti naroda i građana značilo bi pobjedu projekata i programa koji su nas vodili u propast i nestanak. Ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze Bošnjaci u Mostaru, prije svih, od političkih predstavnika probosanskih partija zahtijeva da se krajnje odgovorno posvete općem nacionalnom interesu jer ako se ostvari ideja Mostara kao „hrvatskog stolnog grada“ uzalud je bila i borba za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Bila bi to potpuna kapitulacija pred općim vrijednostima humanizma i univerzalnim načelima prava i sloboda. Bila bi to kapitulacija pred zavjerama zlonamjernih međunarodnih faktora. Takvih rješenja, „ili se podčinite ili se iselite s ovih prostora“, bilo je i u ratu. Nismo se ni tada, niti sada s takvim rješenjima pomirili, niti se ičija slobodarska svijest može pomiriti sa marginaliziranjem društveno-političkog položaja Bošnjaka u Mostaru. Stoga, pozivamo političke predstavnike svih probosanskih stranaka, pojedince i institucije da se, bez obzira na međusobne stranačke razlike, ujedine u čvrstu političku platformu i da se jedinstvenim političkim stavovima suprotstave daljem devastiranju grada Mostara i na taj način učine sve kako bi se u Mostaru očuvale općeljudske vrijednosti i jednakosti naroda koji u njemu žive.