U Mostaru je već poznata i tradicionalna praksa aktivistica Kulturno-edukativnog centra za ženu „Sehara“ i volonterki Karađoz-begove medrese da darivaju građane u povodu nastupajuće Nove hidžretske godine.

Tako je bilo i dan uoči nastupanja Nove 1437. hidžretske godine u popodnevnim satima u Fejićevoj ulici. Uz lijepo ukrašene novogodišnje čestitke s najljepšim željama prolaznici su dobivali kolačiće i bombone, što je djeci predstavljalo posebnu radost. Na licima prolaznika moglo se primjetiti iznenađenje, kao i radost uzrokovana darivanjem bez nadoknade.

Mnogima je bilo čudno što djevojke ne traže ništa zauzvrat, a nude lijepu riječ i slatkiš. Bilo je i zanimljivih iskustava s pripadnicima drugih religija i nacija, koji su nakon kušanja poslastica i objašnjenja, tražili da se fotografišu s djevojkama koje nose hidžab. Bilo je to divno popodne, provedeno u duhu darivanja i lijepog raspoloženja, što i priliči muslimanima, a lijepa atmosfera je nastavljena u večernjim satima tokom svečane akademije u Narodnom pozorištu.

I ovim putem našim građanima želimo hairli i uspješnu Novu 1437. hidžretsku godinu!