U Šarića džamiji uče se dvije podnevske mukabele

812
Miz Mostar Aktivnost

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić danas je nakon podne namaza održao kratko predavanje u Šarića džamiji pred početak druge podnevske mukabele. U Šarića džamiji uče se dvije podnevske mukabe, prije namaza džematska i nakon namaza mukabela kojoj prisustvuju samo žene „ženska mukabela“.

Mukabele za žene već nekoliko godina tradicionalno uči se u ovoj džamiji. Ovogodišnjoj mukabeli pored redovnih džematlijki prisustvuje oko petnaestak svršenica i učenica Karađoz-begove medrese. Glavni imam Medžlisa IZ Mostar čestitao je džematu na ovim mubarecima i izrazio zahvalnost da svojim prisustvom, podrškom podržavaju ovaj vid ibadeta.

„Ramazan je mjesece promjena. Kod nas je prepoznatljiv kao mjesec posta. Mi kao izrasli vjernici, koji se dugo godina susrećemo s ramazanom trebali bi smo se kloniti svega onoga što nije dobro i što je zabranjeno.“ podsjetio je ef. Cikotić. Pozvao je okupljene na činjenje dobrih dijela, okupljanja na iftarima, održavanju dobrih komšijskih, rodbinskih veza, na činjenje ibadeta, a srž ibadeta, kazao je, je dova.

„Vi ste svjesni tih vrijednosti jer ovdje se uči jedna mukabela prije podne, a druga iza podne. Na taj način pokazujemo svoje veze sa Allahom i našu ljubav prema Muhamedu a.s.“, zaključio je ef. Cikotić.