Proučena hafiska dova Zekiji Krvavac

883
Miz Mostar Aktivnost

U prepunoj Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru u nedjelju 22. Maja proučena je hafiska dova Zekiji Krvavac. Zekija je trinaesti učenik Karađoz-begove medrese koji je ponio časnu titulu hafiza. Njena dova je šesta hafiska dova u posljednje tri godine u Mostaru. „Ovi podaci nam govore da posljednjih godina naša sekcija hifza postiže dobre rezultate. Pored toga vrlo značajne rezultate postiže i Centar za učenje Kur’ana u Mostaru“, pojasnio je direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.

Miz Mostar Aktivnost

Zekija Krvavac, kćerka Šemsudina i Emine, studentica je treće godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Rođena je 17. januara 1995. g. Karađoz-begovu medresu završila je 2013. godine kao učenik generacije. U osnovnoj školi „Mustafa Ejubović-Šejh Jujo“ bila je ponos generacije. Tokom školovanja ostvarila je niz zapaženih rezultata na brojnim takmičenjima iz fizike, arapskog, bosanskog jezika i kiraeta. Na takmičenjima učenja Kur’ana u Zagrebu i Sarajevu osvajala je prva i druga mjesta u kategorijama 5 i 10 džuzeva. Hifz je počela učiti 2010. godine. Pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH od 19.04 do 03.05.2016.godine stekla je titulu hafiza časnog Kur’ana. Hafisku dovu proučio je njen muhafiz kurra hafiz Armin Abaza. U svečanom programu odabrane odlomke Kur’ana proučili su hafizi Armin Abaza, Emin Tucović, Aid Tulek, Jusuf Bećoja, Nezir Šarić, Kenan Musić, Mahir Ramić i Omer Šabanović.

Miz Mostar Aktivnost

Okupljenim vjernicima obratili su se još glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu hafiz dr. Kenan Musić i u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme hafiz mr. Dževad Hrvačić.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić ukazao je na važnost očuvanja cjelokupnog ambijenta u kojem se mlade generacije usmjeravaju i ustrajavaju na postizanju ovakvih i sličnih impresivnih rezultata. U tom procesu veoma važu ulogu imaju mektebi gdje se djeca po prvi put imaju priliku susresti sa kur’anskim pismom i Božijom objavom.

Miz Mostar Aktivnost

Dr. Musić je podsjetio vjernike na konačna ishodišta ljubavi prema Kur’anu a.š. i suštinama ljudskog života koji, nakon ovozemnog, svoj puni smisao nalazi u ahiretskoj vječnosti. „U našim dovama priželjkujemo da imamo takve odgojene insane, ljude koji su spremni da nose emanet vjere“, rekao je dr. Musić. Pozvao je okupljene vjernike da u svojim dovama mole Uzvišenog Allaha za dobrobit cijeloga umeta Muhameda a.s., da pomognu mlade ljude koji žele naučiti Kur’ana napamet, da ne škrtare svojim vremenom i imetkom i da što je moguće više žive po Kur’anu.

Miz Mostar Aktivnost

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme prigodne čestitke mladoj hafizi Zekiji izrazio je hafiz Dževad Hrvačić. Nesvakidašnji primjer njenog zalaganja i odanosti Kur’anu časnom Hrvačić je ilustrirao hadisom o korištenju pet prilika prije već nastupi drugih pet, korištenju mladosti prije starosti, zdravlja prije bolesti, bogatstva prije siromaštva, slobodnog vremena prije zauzetosti i života prije smrt. Naveo je i nekoliko hadisa koji idu u prilog tog stava. „Poslanik nam daje važan recept da u našem danu, godini nađemo jedan dio za Allaha dž.š., za naše obaveze prema našem Stvoritelju“, poručio je Hrvačić. On nije propustio priliku da podcrta kako je bit i suština učenja i proučavanja Kur’ana vladanje prema islamskim propisima i kur’anskim imperativima. „Samo učenje bez primjene kur’anskih propisa može nekad da bude dodatni argument protiv nas, zato je jako važno da ono što učimo i primjenjujemo u našem životu“, zaključio je Hrvačić.