Posjeta Mostaraca Žepču

670
Miz Mostar Aktivnosti

U subotu, 19.04.2014. godine, polaznici Kursa islama iz Žepča bili su domaćini svojim vršnjacima iz Mostara.

Našu ekipu polaznika Kursa islama predvodio je Enver ef. Husnić, voditelj Kursa. U uvodnom obraćanju, glavni imam MIZ Žepče, h. Izet ef. Efendić, poselamio je prisutne, zaželio ugodan boravak u Žepču i naglasio važnost druženja i upoznavanja mladih ljudi, pogotovo u današnjem vremenu.

Nakon toga, Ajla Ćatić polaznica Kursa islama iz Žepča je pomoću multimedijalne prezentacije predstavila ljepote i znamenitosti Žepča, te aktivnosti koje se odvijaju u okviru Kursa islama. Tema „Ašikovanje“ koju je ispred domaće ekipe prezentirala Lamija Fejzić, očekivano je izazvala najviše pažnje među polaznicima Kursa.

Lamija je na lijep način napravila paralelu između ašikovanja prije nekoliko decenija („u stari vakat“) i ašikovanja („zabavljanja“) u današnje vrijeme. Poznati vokalni solisti iz Žepča Ašir Mehmedović i Sezahija Muslić su maestralnim izvođenjem sevdalinki dali poseban uvod ovoj temi.

Iako umorne od putovanja, našu ekipu su temom „Mladi i religioznost“ dostojno predstavile Ajla Šuta i Samra Burić.

Nakon završene debate, krenulo se u obilazak grada. Posjećena je rodna kuća poznatog književnika Nedžada Ibrišimovića u kojoj se nalazi spomen-soba šehidima Žepča. U haremu džamije u Gornjoj Mahali, u kojem su ukopani šehidi Žepča, polaznici Kursa Fatihom su se sjetili onih koji su dali svoje živote za islam.

Polaznici Kursa su posjetili Ali-begovu džamiju, čija restauracija je u toku, a koja se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Obilazak je završen u restoranu „Mala Trzna“, gdje su ćevapi već bili spremni.

Ljubazno osoblje restorana potrudilo se da ručak protekne u najboljem redu. Poslije ručka polaznici Kursa nastavili su sa upoznavanjem grada, a voditelji su druženje nastavili u restoranu.

Da u ugodnom društvu vrijeme brzo prolazi i sami su se uvjerili. Oko 15 sati domaćini su našu ekipu ispratili sa autobuske stanice u Preku. Zaželjeli su im sretan put, a naši polaznici su zahvalili na dočeku i pozvali ih u uzvratnu posjetu.